ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
DOĞU AKDENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ
    • HAKKIMIZDA
    • VİZYON VE MİSYONUMUZ
    • FAALİYET ALANIMIZ
    • YÖNETİM ŞEMASI
    • HİZMET STANDARTLARI
    • UYGULANAN ETİK KURALLAR
    • GÖREV YÖNETMELİĞİ
  • BÖLÜMLERİMİZ
    • TARLA BİTKİLERİ
      • SERİN İKLİM TAHILLARI BİRİMİ
      • LİF BİTKİLERİ BİRİMİ
      • YAĞ TOHUMLU BİTKİLER BİRİMİ
      • YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER
      • SICAK İKLİM TAHILLARI BİRİMİ
      • YETİŞTİRME TEKNİĞİ (AGRONOMİ) BİRİMİ
    • ÇAYIR MERA YEM BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
    • TARIM MAKİNALARI VE TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ
    • HAYVANCILIK BÖLÜMÜ
      • GEN KAYNAKLARI VE ISLAH BİRİMİ
    • KALİTE ANALİZ LABORATUVARI BİRİMİ
    • MERKEZLER
      • YONCA TOHUMLUK ÜRETİM MERKEZİ
      • EMBRİYO ÜRETİM MERKEZİ
      • GENERASYON ATLATMA MERKEZİ
      • TARIM MAKİNALARI VE TEKNOLOJİLERİ MERKEZİ
    • EĞİTİM YAYIM VE TANITIM
      • TARIMSAL EKONOMİ ÇALIŞMALARI
      • EĞİTİM ÇALIŞMALARI
      • TANITIM VE YAYIM ÇALIŞMALARI
      • ENSTİTÜ DERGİSİ / IJEMAR
      • DIŞ KAYNAKLI PROJE ÇALIŞMALARI
    • ÜRETİM VE İŞLETME
  • PERSONEL İLETİŞİM BİLGİLERİ
    • ENSTİTÜ MÜDÜRÜ
    • MÜDÜR YARDIMCISI/KOORDİNATÖR
    • TEKNİK PERSONEL
    • İDARİ PERSONEL
  • PROJELERİMİZ
    • YÜRÜYEN PROJELER
    • SONUÇLANMIŞ PROJELER
    • ÖZEL SEKTÖR PROJELERİ
  • TESCİLLİ ÇEŞİTLERİMİZ
    • BUĞDAY ( EKMEKLİK / MAKARNALIK )
    • PAMUK ( BEYAZ / RENKLİ )
    • SOYA ( DANELİK / SİLAJLIK )
    • YEM BİTKİSİ ( YONCA / FİĞ / AKÜÇGÜL / İSKENDERİYE ÜÇGÜLÜ / ARIOTU )
    • NOHUT
    • AYÇİÇEĞİ ( YAĞLIK )
    • MISIR ( DANELİK )
    • YERFISTIĞI ( ÇEREZLİK )
    • YER BADEMİ
    • ARPA
    • BEZELYE
  • YAYINLARIMIZ
    • 2021 YILI YAYINLARIMIZ
    • 2020 YILINDA AKADEMİK DERGİLERDE YAYINLANMIŞ MAKALELERİMİZ (24 ADET)
    • 2019 YILINDA AKADEMİK DERGİLERDE YAYINLANMIŞ MAKALELERİMİZ (67 ADET)
    • 2018 YILINDA AKADEMİK DERGİLERDE YAYINLANMIŞ MAKALELERİMİZ (38 ADET)
    • 2017 YILINDA AKADEMİK DERGİLERDE YAYINLANMIŞ MAKALELERİMİZ (61 ADET)
    • 2016 YILINDA AKADEMİK DERGİLERDE YAYINLANMIŞ MAKALELERİMİZ
    • 2015 YILINDA AKADEMİK DERGİLERDE YAYINLANMIŞ MAKALELERİMİZ
    • ENSTİTÜ BÜLTENİ
  • ENSTİTÜ DERGİSİ (IJEMAR)
  • GEREKLİ FORMLAR / VİDEO DÖKÜMANLAR
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksDoğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Haber

KURU BEZELYE ÇEŞİTLERİMİZ SOFRADA YERİNİ ALACAK

2.6.2022 / Gösterim Saysı : 158 / Arşiv

İçerdiği yüksek düzeydeki protein ile yeşil sebze olarak sofralarda yer alan bezelye, form değiştirerek nohut, kuru fasulye gibi bundan sonra kuru olarak da sofraya gelecek. Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz tarafından milli tohum çalışması kapsamında geliştirilen Irmak01 ve Deren adlı iki kuru bezelye çeşidinin Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce çiftçi koşullarında yaptırılan denemesinden başarılı sonuçlar elde edildi. Saklama süresinin uzun olması piyasada fiyatının yüksekliği ile kuru bezelyenin üretiminin önümüzdeki yıllarda artarak sofralarda daha sık görülür hale geleceği ifade edildi.

Türkiye'de kuru bezelye üretim ve tüketiminin artırılması ve bakliyatta yeni bir damak alışkanlığı kazandırılması hedeflenen kuru bezelyenin Avrupa, ABD, Çin, Rusya ve Hindistan'da özellikle gıda sanayisinde kullanımının yaygın olduğu biliniyor. Enstitü tarafından 10 yıllık çalışma sonucu geliştirilen her iki kuru bezelye çeşidinin, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Karaisalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce tarımsal yeniliklerin üreticilere duyurulması ve yaygınlaştırılması amacıyla çiftçi koşullarında ekimi yaptırıldı.

Karaisalı ilçesi Demirçit Mahallesi'nde Sedat Gök adlı üreticinin yaklaşık 8 dekarlık tarlasına ekilen bezelyeler mayıs ayının sonunda hasat olgunluğuna ulaştı. İşçiler tarafından elle topraktan çekilip 3-4 gün tarlada kurumaları sağlanan kuru bezelyeler, daha sonra tarlanın bir noktasında toplanarak patoza verildi ve tüketimi yapılacak olan dane ile sap kısmı ayrıştırıldı.

Karaisalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli ve deneme ekimi sorumlusu Mühendis Neşet Gültekin, bölgede taze bezelye ekimi olduğunu ancak kuru bezelyenin ilk deneme olduğunu belirterek, "Üreticiye farklı bir ürünü göstermek, ülke ekonomisine farklı bir ürünle katkıda bulunmak için kuru bezelye denemesi yaptık. Protein değeri çok yüksek olan kuru bezelyenin nohuta, ete ikame olacağını ve pek çok yerde kullanılacağını düşünüyoruz."dedi.

Üretici Sedat Gök ise ilk kez ekimini yaptığı kuru bezelyeden memnun kaldığını belirterek, "Başka çiftçilere de önereceğim. Yeşil bezelyeyi çok düşük fiyata veriyorduk. Kuru bezelyenin proteini yüksek olduğu gibi fiyatı da yüksek. Saklama süresi de çok uzun. Buğday gibi, nohut gibi ambarda uzun süre depolayabiliriz. Sonrasında satabiliriz."şeklinde konuştu.

 


Fotoğraf Galerisi (6)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.

Son Haberler

  • Tarım Makineleri Ve/Veya Tarım Teknolojisi Ara ...
  • Mera Islahı Açılışı Yapıldı
  • Enstitümüz Gündoğdu Okulları G-Kaf'22 Kariyer ...
  • Enstitümüz Ve Muş Alparslan Üniversitesi İşbir ...

Haber Arşiv

E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

İLETİŞİM

    Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Karataşyolu 17 Km.Doğankent/Yüreğir/Adana

  • Telefon : 0322 334 00 55

  • Faks : 0 322 334 0357

  • E-Posta : dataem@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

  • https://www.google.com.tr/maps/place/%C3%87ukurova+Tar%C4%B1msal+Ara%C5%9Ft%C4%B1rma+M%C3%BCd%C3%BCrl%C3%BC%C4%9F%C3%BC/@36.8558205,35.3426497,731m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x152882574544d7f1:0x51f7622d83c06198!8m2!3d36.8548874!4d35.3418719?hl=tr
Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​