T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"TÜRKİYE İÇİN TEHDİT: XYLELLA FASTIDIOSA’’ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Yayın Tarihi : 7.10.2021

Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 6 Ekim 2021 tarihinde Bakanlığımızın izni ile 'Türkiye için tehdit: Xylella fastidiosa'' isimli çevrimiçi Çalıştay düzenlenmiştir. Çalıştay ülkemizde bitkisel üretimi tehdit eden Xylella fastidiosa etmeni konusunda sektörün farklı temsilcileri arasında farkındalık oluşturmayı hedeflemiştir. Çalıştayda üniversitelerden akademisyenler ile Bakanlığın ilgili araştırma kurumlarından bilim insanları meyvecilik ve süs bitkisi üretiminin Türkiye için önemi, X. fastidiosa etmeninin özellikleri, Türk tarımı için potansiyel etkileri, vektörleri, konukçuları, surveyleri ve mücadele yöntemlerinde yenilikçi yaklaşımlar gibi konularda sunumlar gerçekleştirmiştir. Müdürlüğümüzden Dr. Nursen ÜSTÜN ile Dr. Fatma ÖZSEMERCİ tarafından sunumlar gerçekleştirilmiştir. Diğer kurumlardan sunum yapan bilim insanları Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümünden Prof. Dr. Ahmet ALTINDİŞLİ ve aynı fakültenin Bitki Koruma Bölümünden Prof. Dr. Hatice ÖZAKTAN; Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsünden Dr. Aynur KARAHAN; Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Fatih GÜLBAĞ; Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden Dr. Raziye ÇETİNKAYA ve Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden Dr. Nuray KÖRÜKMEZ olmuştur. 

Ayrıca Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Bitki Sağlığı Daire Başkanlığı Bitki hastalıkları koordinatörü Ahmet Yasin GÖKÇE tarafından "Ülkesel Xylella Yaprak Yanıklığı Projesi" konusunda bilgi verilmiş, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığından Çalışma Grubu sorumlusu Hasenem ERTAŞ tarafından ise Türkiye'de etmene karşı alınan tedbirler açıklanmıştır. 

Çalıştay'a Türkiye'de tarımsal üretim ve bitki sağlığı konusunda faaliyet gösteren araştırma enstitülerinde çalışan araştırıcılar ile işbirliği yapılan bazı üniversitelerin Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünde çalışan akademisyenler, İl Müdürlüğü teknik elemanları, ihracatçılar ve üretici birlikleri temsilcileri ilgi göstermiş ve katılım sağlamıştır. Katılımcı sayısı 320 kişiyi aşmıştır. Çalıştay sonuç bildirgesi ektedir.