T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çivril’de Elma İç Kurduna Karşı Biyoteknik Mücadele Yaygınlaştırılacak

Yayın Tarihi : 10.10.2019
Çivril İlçesinde Elma üreticilerine Elma İç Kurdu zararlısına karşı Biyoteknik Mücadelede ''Şaşırtma Tekniği''nin benimsetilmesi için Tarla günü düzenlendi. Çivril'li üretici Atasay ÖZER'e ait 50 dekarlık elma bahçesinde Elma bahçelerinde ''Şaşırtma Tekniği'' yöntemiyle ilaç kullanmadan elma iç kurdu'nun zararının ortadan kaldırılması için Tarım Orman İl Müdürlüğü ve özel bir firmanın ortaklaşa hazırladıkları projenin sonuçlarının tanıtılması ve benimsenmesi için ''Tarla günü'' etkinliği düzenlendi.
Tarla Gününe Tarım Orman İl Müdürü Yılmaz ERKAYA, Çivril Belediye Başkanı Niyazi VURAL, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Tevfik TURANLI, Bitki Zararlıları Bölüm Başkanı Dr. Fatma ÖZSEMERCİ, Firma Yetkilisi Dr. Türkan KOÇLU, Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet ÖZKUL, Şube/İlçe Müdürleri, üretiminin yoğun olduğu ilçelerden üretici ve teknik elemanlar katıldı.
Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural ilaçlamanın zararlarına dikkat çektiği yaptığı konuşmasında "Yaşadığımız bu toprakların 7 bin yıllık bir geçmişi var. Sağlıklı bir gelecek için, üretimde mümkün olduğunca az ilaç kullanılması, biyoteknik ve biyolojik mücadelelerin yaygınlaştırılması ile toprağın, ağaçların, meyvelerin ve neticesinde bizden sonraki nesillerin daha güzel bir dünyada daha sağlıklı yaşayacağını" belirtti.
Çivril İlçesinin tarımsal üretimi hakkında bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürü Yılmaz ERKAYA "Bu Tarla Gününün gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 1985 yılından beri bu teşkilattayım. En büyük hedefimiz tarımsal üretimde girdi maliyetlerini azaltarak kaliteyi arttırmaktır. Denizli olarak 71 bin dekar alan ve 289 bin ton elma üretimi ile Türkiye elma üretiminin % 5'ini sağlayarak 6.sırada, Ege bölgesinde elma üretiminin % 60'ını gerçekleştirerek 1.sırada bulunmaktayız. Çivril 56 bin dekar alan ve 267 bin ton elma üretimi ile 1.sırada bulunmaktadır. Bu projenin Denizli'de uygulanmasının en büyük nedenlerinden birisi Elma üretiminde önde gelen illerinden birisi olmamızdandır. Bakanlığımızın destekleri, İl Müdürlüğümüz ve enstitülerimizin gayretleriyle bu tarz projeler devam edecektir."dedi.
Enstitü Müdürü Dr. Tevfik TURANLI Şaşırtma tekniğinde dişi Elma iç kurdunun yaydığı ve çiftleşmeyi engelleyen ''feromon''ların salgıladıkları koku ile Elma, Armut, Ayva ve Ceviz bahçelerinde yoğun koku bulutu oluşturularak bu koku bulutunda erkeklerin dişileri bulamadığı ve çiftleşmenin gerçekleşememesinden dolayı dişilerin yumurtalarını meyvelere bıraksalar bile içinden larva çıkamadığı iç kurdu zararının oluşmadığını ifade etti.
Üretici Atasay ÖZER de konuşmasında uygulanan yöntemle sezonda elma iç kurduna karşı sadece 1 ilaçlama yaptığını yöntemden memnun kaldığı ve önümüzdeki sezonda şaşırtma tekniğini uygulamaya devam edeceğini belirtti.
Ardından katılımcılar ile birlikte uygulamanın yapıldığı bahçe gezilerek Tarla Günü sona erdi.