T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

MEDISMART Projesi Çalışmaları Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 6.12.2021
H2020-PRIMA 2019 çağrısı kapsamında desteklenen "Akdeniz Bölgesi Narenciye Ürünleri: Sürdürülebilir, Besin Değeri Arttırılmıs Tarımsal Olarak Gelistirilmis Geleneksel Ürünlerin Eldesi için Yenilikçi ve Soft Proses Üretim Teknikleri Çözümleri (MEDISMART)" isimli proje kapsamında 29 Kasım-1 Aralık 2021 tarihlerinde Portekiz'de gerçekleştirilen proje koordinasyon toplantısında iş paketlerindeki faaliyetler değerlendirilmiş olup devam eden süreçte yapılması gerekenler hakkında fikir alışverişinde bulunulmuştur.

Toplantıya Enstitü Müdürlüğümüzden projenin ülke lideri Müdürümüz Yıldıray İstanbullu ve Gıda Yüksek Mühendisi Sema Demir, Mısır'dan Prof. Dr. ElSayed ElHabbasha ve Dr. Faten M. Ibrahim, İtalya'dan Prof. Sebastiano Porretta, İspanya'dan Dr. Angel Martinez ve Portekiz'den Prof. Dr. Manuela Pintado katılım sağlamıştır.

MEDISMART projesi, hem taze hem de konserve ürün pazarları için yüksek basınç işleme (10000 Dalton'a kadar) ve ultrasound gibi soft, yenilikçi teknolojiler kullanarak besin değerleri ve duyusal özelliklerin değişmeden korunabildiği yeni narenciye ürün çeşitleri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ürünler, duyusal ve tüketici testleri yolu ile sağlanacak göstergelere dayanarak pilot ve yarı endüstriyel tesislerde geliştirilecektir. Yüksek basınç işleme ve ultrsasound teknolojileri kullanılarak endüstriyel işleme için en uygun narenciye çeşitlerinin seçimi tüketici ve duyusal testler ile yapılacaktır. Pilot ölçekli testler farklı işlem koşullarında (P, T, ν), koruyucu atmosferde, paketleme malzemelerinde yapılacak ve elde edilen ürünler duyusal ve tüketici değerlendirmelerinin yanı sıra beslenme, mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel testlere de tabi tutulacaktır. Ayrıca endüstriyel işleme atıklarından biyoaktif ve fonksiyonel biyomoleküllerin ekstraksiyonu ile insan vücudu tarafından doğrudan sentezlenemeyen ancak antioksidan aktivite özellikleri ile sağlık üzerine olumlu etkileri olan yeni bir bileşen yelpazesinin elde edilmesi ve kumlu toprakların su tutma ve/veya besin tutma kapasitesini arttırması yolu ile toprak özelliklerini geliştirici olarak tarımda başarılı bir şekilde kullanılan süper emici hidrojellerin eldesi de hedeflenmektedir.