18 Ocak 2019 tarihinde, Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde kurulan Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası "Süt Ürünleri Pilot Tesisi"nin açılışı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan'ın katılımıyla gerçekleşti.
Enstitü Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası Toplantı Salonu'nda Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, TAGEM Hayvan Sağlığı Gıda ve Yem Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Mustafa Çetindağ, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yıldıray İstanbullu, Besaş Genel Müdürü Mustafa BEKTAŞ ve Üniversite Temsilcileri, Özel Sektör Temsilcileri ve Tarım Orman Bakanlığı personelinin katılımıyla panel gerçekleştirildi.
Enstitü Müdürü Sayın İstanbullu konuşmasında, pek çok geleneksel fermente gıdaya sahip olan ülkemizde bu gıdaların üretiminde kullanılan starter kültürlerin üretiminin yapılamadığı, yurt dışından satın alınan starter kültürlerin ise hem ülke insanının damak tadına hitap etmediğini hem de büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu belirtti. Devamında Sayın İstanbullu, Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası'nın yüzlerce yıllık zenginliğimiz olan geleneksel gıdalarımızdaki mikroorganizmaların belirlenmesini, muhafazasını ve sürekliliğini sağlayacağını bildirdi. Konuşmasını, açılısı yapılan Süt Pilot Tesisi'nin de son ürünün elde edilmesi için büyük bir rol oynayacağını ve hem özel sektör hem üniversite hem de kamu araştırmalarında kullanılacağını aktararak sonlandırdı.
Konuşmaların ardından, üniversite temsilcilerinin katkılarıyla panel oturumu gerçekleştirildi. Panelin ardından, Enstitü yemekhanesinde düzenlenen yemek töreni ile sunum sona erdi.