T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TURUNÇGİL BAHÇELERİ GÜVEN ALTINDA

Yayın Tarihi : 23.06.2020

BATEM, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Manavgat Ziraat Odası'nın iş birliğiyle Manavgat'ta yer alan turunçgil bahçelerinde, “Turunçgil unlubitine karşı faydalı böcek salımı” gerçekleştirildi.

23 Haziran 2020 tarihinde düzenlenen etkinliğe Manavgat Kaymakamı Dr. Mustafa Yiğit, Enstitü Müdür Yardımcılarımız Ali Öztop ile Mustafa Soysal, Antalya İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Gökhan Karaca ile Müd. Yrd. Asım Karabulut, Manavgat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ozan Çakal, Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, ilgili teknik personel ve üreticiler katıldı.

Turunçgil unlubiti birinci derecede turunçgillerde olmak üzere zeytin, dut, bağ, nar, muz, zakkum ve pek çok süs bitkisinde zarar yapar. Ancak en çok turunçgillerde zarar yapan Turunçgil unlubiti, turunçgil çeşitlerinden en çok altıntop, Washington navel portakalı, yafa portakalı ve limonları tercih eder. Ülkemizde bu zararlıya karşı biyolojik mücadele amacıyla predatör Cryptolaemus montrouzieri Mulsant (Coleoptera: Coccinellidae) ve Leptomastix dactylopii Howard (Hymenoptera: Encyrtidae) oldukça etkilidir. Turunçgil ve nar bahçelerimizde bu zararlıya karşı dikkatli olmalı ve nisan ayı başından itibaren gözlemler yapılmalıdır. Turunçgil unlubitini baskı altına almada ülkemizin iklim koşullarından dolayı kışı geçiremeyen bu faydalılar, Enstitümüzde kitleler halinde üretilmekte ve satılmaktadır. Bu iki faydalının salımı Nisan ayı başından Ekim ayı sonuna kadar yapılabilir. Kimyasal mücadeleye oranla çok daha ucuz ve sağlıklı olan predatör ve parazitoit salma yönteminin turunçgil bahçelerinde dekara maliyeti ortalama 100 TL, nar bahçelerinde ise ortalama 120 TL civarındadır. Bakanlığımız 50 TL “açık alanda biyolojik mücadele desteği” ile bu maliyetin %50’sine yakınını karşılamaktadır. Bu desteğin yanında Bakanlığımız bastırmış olduğu kitap, broşür vb. yayım organlarıyla da bilgi aktarımı sağlamaktadır.