T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ENSTİTÜMÜZ İLE ÜLKER’DEN YENİ BİSKÜVİLİK BUĞDAY PROJESİ

Yayın Tarihi : 18.05.2021

Enstitümüz ile Ülker işbirliği ile geliştirilen yerli, milli, kuraklık, hastalık ve iklim değişikliğine dayanıklı, yüksek verimli, kaliteli ve Türkiye'de ilk olan ALİAĞA Bisküvilik Buğdayı tarım sektörüne kazandırıldı.

Ülker ile birlikte Bisküvilik Buğday Geliştirme Programı'nı hayata geçiren Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih ÖZDEMİR şu bilgileri aktardı: "Buğdayın anavatanı olan bu bereketli topraklara ALİAĞA isimli verimli bisküvilik buğday türünü kazandırmamızın ardından, yeni çeşitlerin üzerinde çalışmaya başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Aliağa Bisküvilik Buğdayı'nın uzun gelişim sürecinde verilen emek ve yapılan çalışmalar bugün ülkemizin yerli ve milli bisküvilik buğdayının ortaya çıkarılmasına katkı sağladı. Yeni "Bisküvilik Buğday Geliştirme Programı" sayesinde farklı iklimler ve arazilerde yetişebilen yerli tohumlar elde edeceğiz. 5 yıllık süreçte en uygun buğday türünün geliştirilmesi için sulu ve kuru arazilerde, farklı iklimlerde ekim gibi birçok teknik çalışma yapılacak. Ortaya çıkan buğday çeşidi için tıpkı Aliağa'da olduğu gibi Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü'ne başvuracağız."