Buğday yerel (köy) çeşitlerinin gıda
güvenliği ve buğday ıslahının sürekliliğinin sağlanmasındaki önemi
günden güne artmaktadır. Mirza Gökgöl’ün 1925’lerde başlayan
çalışmalarından bu yana, Türkiye Yerel Buğday Çeşitleri bazı kesinti
dönemleri dışında, popülerliğini korumaktadır. Yerel Buğday Çeşitleri önemli gen kaynaklarından olup bu çeşitlerden
bugün de buğday ıslahında yararlanma imkanları bulunmaktadır. Bugün
Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, İran, Irak vb. ülkelerde halen ekimi
yapılan bu yerel çeşitlerin hem ıslah çalışmalarında hem de doğrudan
ekilerek yararlanabileceği kabul edilmektedir. Dahası son zamanlarda
sağlık konusunda toplumda ortaya çıkan duyarlılıkla birlikte yerel
çeşitlerin bu açıdan değerlendirilmesi de zorunlu hale gelmiştir. Bu bağlamda; 20-22 Aralık 2018’de Bolu’da yapılacak olan, Türkiye
Yerel Buğdayları Sempozyumu konu üzerinde çalışan bilim insanlarını ve
konunun öteki paydaşlarını bir araya getirerek Türkiye Yerel Buğdayları
hakkındaki son durumun kayıt altına alınmasını sağlayacaktır.