T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Makarnalık Buğday Üretimi İçin 10 Altın Kural

Yayın Tarihi : 22.06.2018

​Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü (Bahri Dağdaş UTAE) ve Barilla iş birliğinde hazırlanan "Makarnalık Buğday Üretimi El Kitabı"nı yayımladı. Makarnalık Buğday Üretimi El Kitabı'nda yer verilen pratik bilgilere kaynak olan araştırma çalışmaları, 2014 ile 2016 yılları arasında İç Anadolu Bölgesi'nde 5 farklı lokasyonda gerçekleştirildi. Araştırma kapsamında aynı tarla koşullarına sahip olan seçili arazilerin yarısında geleneksel tarım teknikleri kullanılırken, diğer yarısında ise önerilen sürdürülebilir teknikler kullanıldı. İki yıl boyunca mazot, tohum, gübre gibi girdilerin miktarlarından tasarruf edilirken, verimin korunup; buna karşılık olarak çevreye verilen zararın ve karbon salımının azaldığı görüldü. Bahri Dağdaş UTAE ve Barilla tarafından ortak yürütülen çalışma kapsamında elde edilen veriler ve daha önce yapılan araştırmalar neticesinde bölgede makarnalık buğday yetiştiriciliğinde uygulanması tavsiye edilen yöntemler test edilerek şekillendirildi ve kitaplaştırıldı. Kitapta yer verilen 10 altın kuralın makarnalık buğday yetiştiricileri arasında yaygınlaşması, ürün kalitesinin artırılması, çevreye zararlı etkilerin azaltılması, toprağın daha verimli ve uzun yıllar kullanılır hale getirilmesi açısından önem taşıyor.


Makarnalık Buğday Üretimi El Kitabı için Tıklayınız.