T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

AB Bakanlığı Tarafından Desteklenen Mutlu Hayvanlar, Mutlu Çiftçiler Projemizin Hollanda Eğitimleri Tamamlanmıştır

Yayın Tarihi : 30.11.2016

Konya Veteriner Hekimler Odası adına Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Konya Karaman Tarım Kooperatifleri Birliği ve Konya Önder Çiftçi Derneği ortaklığında yürütülmekte olan 'Mutlu Hayvanlar, Mutlu Çiftçiler' projemiz 2015 yılı Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus+ Yetişkin Eğitimi Personel hareketliliği projeleri kapsamında başarılı bulunarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı IPA IV İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında desteklenmektedir.

Projemiz kapsamında, ilimiz hayvancılığında yetişkin eğitimlerinden sorumlu 10 kişi, 26 Eylül - 05 Ekim tarihleri arasında, Hollanda'daki ev sahibi ortağımız Lely International 'da, hayvan refahı konusunda teorik ve uygulamalı olarak 'Lely Cow Welfare' kursu almışlardır. Kurs içeriğinde; hayvan refahına yönelik robotik ekipmanlar ve kullanımı, çiftliklerde sürü yönetimi, hayvancılıkta mekanizasyon, hayvan bakım ve besleme, hayvanların gözlemlenmesi, ahır planlamaları, hayvanların nakil ve kesiminde AB Ortak Tarım Politikası kapsamında hayvan refahı denetimleri konuları yer almaktadır.

Tarım ve hayvancılıkta sürdürülebilir, kazançlı ve keyifli bir gelecek vizyonuyla çalışan Lely International; hayvan refahının yanı sıra çiftçi refahını da sağlamak amacıyla hayvancılık işletmelerinin ihtiyaç duyduğu makine ve ekipmanları üretmekte, bu alanda cirosunun %9'unu Arge faaliyetlerine ayırmakta, çiftçilere ve teknik personellere eğitim desteği vermektedir. Lely International'a göre çiftliklerde hayvanlar için en büyük stres kaynağı insanlardır. Hayvanların refahının sağlanması ancak; doğal yaşamlarında ki koşulların ve rahatlığın sağlanmasıyla mümkündür. Hayvanlar serbest olup istedikleri şekilde rahatça hareket edebilmekte, sağım zamanı geldiğinde kendiliğinden sağıma gidip, sağım işleminin gerçekleştirileceği, hayvanların yem ihtiyacının sürekli çalışan robotlar sayesinde sağlandığı, çiftlik sahibinin hayvanları rahatlıkla gözlemleyebileceği ve sürü yönetimini yapabileceği otomasyon sistemleri kurulmuştur. Klasik işletmelerde, zamanın %80'i sağım, %20'si hayvanları gözlemlemede geçerken, robotik işletmelerde bakım, besleme ve sağım işlemleri otomatik gerçekleştiğinden dolayı hayvan gözlemleme için daha fazla zaman kalmaktadır. Ayrıca,  işletme sahibinin kendisine ve ailesine ayıracağı zamanda arttığı için 'Mutlu Hayvanlar, Mutlu Çiftçiler' sloganı bu şekilde sağlanmaktadır.