ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
BAHRİ DAĞDAŞ ULUSLARARASI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    • HAKKIMIZDA
      • ENSTİTÜ TARİHÇESİ
      • ENSTİTÜ MİSYONU
      • ENSTİTÜ VİZYONU
      • ENSTİTÜ GÖREVLERİ
    • YÖNETİM VE PERSONEL
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • İÇ KONTROL
    • KALİTE YÖNETİM VE SİSTEMİ
    • ENSTİTÜ ETİK İLKELERİ
    • ENSTİTÜ TANITIM FİLMİ
    • YEREL ETİK KURULU
    • DÖNER SERMAYE
  • BÖLÜMLER
    • BİTKİSEL ARAŞTIRMALAR
      • TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
      • BİTKİ SAĞLIĞI
      • BİTKİSEL ÜRETİM VE İŞLETME
      • TARIM EKONOMİSİ
      • GIDA KALİTE VE TEKNOLOJİ
      • KURAKLIK TEST MERKEZİ
      • EĞİTİM-YAYIM VE ENFORMASYON
    • HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI
      • HAYVANCILIK ARAŞTIRMALAR BÖLÜMÜ
      • KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRME BÖLÜMÜ
      • YEMLER VE HAYVAN BESLEME BÖLÜMÜ
      • KANATLI HAYVAN ​YETİŞTİRME BÖLÜMÜ
      • HAYVAN REFAHI BİRİMİ
  • EĞİTİM
    • STAJ
    • YETİŞTİRİCİLİK BİLGİLERİ
    • KURS
    • SEMİNER
  • YAYINLAR
    • MAKALE BAŞVURU VE TELİF HAKKI DEVİR SÖZLEŞMELERİ
    • MAKALE YAZIM KURALLARI
    • DERGİLERİMİZ
    • MAKALELER
    • KİTAPLAR
    • RAPORLAR
    • LİFLETLER
  • PROJELER
    • BİTKİSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ
      • TAGEM
      • TÜBİTAK
      • KOP
    • HAYVANCILIK ARAŞTIRMA PROJELERİ
      • TAGEM
      • TÜBİTAK
      • KOP
    • "DOĞAYI TÜKETMEMEK İÇİN AKILLI FİKİRLER: ORGANİK HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ"
  • ÇEŞİT VE IRKLARIMIZ
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksBahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tarla Bitkileri Bölümü

​

TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ

BÖLÜMÜN AMACI 

 

Genetik ve Sitogenetik esaslardan yararlanılarak birçok bitkinin genetik yapısının yetiştirici ve tüketicilerin istekleri doğrultusunda planlı bir şekilde değiştirilmesi ve geliştirilmesi ile birlikte verim ve kalitelerini arttırmak, hastalık ve zararlılara dayanıklılık düzeyleri yüksek çeşitler geliştirmek ve gen kaynağı olarak çeşitli ıslah kademesinde materyalin muhafazasını sağlamaktır.

 

BÖLÜMÜN GÖREVLERİ 

Bitki Islahı ve Genetiği teknikleri ile pazar talepleri doğrultusunda verim ve kalitesi yüksek yeni çeşit ve hatlar geliştirmek, hastalık, zararlı ve olumsuz çevre koşullarına dayanıklılığı artırmak, bu görevleri yaparken biyoteknoloji ve fizyoloji gibi yeni teknik ve teknolojileri kullanarak temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak.

Tarla bitkilerinde (tahıllar, çayır-mera yem bitkileri, mısır, karabuğday, endüstri bitkileri ve yemeklik tane baklagiller) kuru ve sulu şartlara uygun çeşit yetiştirmek, geliştirilen çeşit ve hatları tescil ettirmek, ıslah materyalinin devamlılığını sağlamak ve geliştirdiği çeşitlerin elit ve orijinal kademede tohumluk üretimini gerçekleştirmektir. Bahçe bitkilerinde yeni çeşitleri geliştirmek ve tescil ettirmek, yerel çeşitleri coğrafi olarak işaretlemek, korumak ve mevcut gen kaynaklarının devamlılığını sağlamak.

2010 yılında kurulan "Kuraklık Test Merkezinde" ülkesel bazda kurağa dayanıklı hat ve çeşit geliştirme çalışmaları yapmak, mevcut materyalin tolerans düzeylerini belirlemek.

Uluslararası Kışlık Buğday Geliştirme Programının (IWWIP) ülkesel koordinatörlüğünü yürütmek.

Bitkisel araştırmalar konularında ulusal ve uluslararası araştırmalar yürütmek ve/veya işbirliği yapmak.

Görev alanında biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacıyla, bitkisel genetik kaynakların toplanması, tanımlanması, muhafazası, gerekli görüldüğünde kültüre alınması ve ıslah programında kullanılması konularında çalışmalar yapmak.

SERİN İKLİM TAHILLARI BİRİMİ

Serin İklim Tahılları (Ekmeklik ve Makarnalık Buğday, Arpa, Tritikale, Yulaf ve Çavdar) ile ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmaktır.

 

YEMEKLİK TANE BAKLAGİL VE ENDÜSTRİ BİTKİLERİ BİRİMİ

Bu birimde Soya Fasulyesi, Aspir, Ayçiçeği, Şekerpancarı ve Karabuğday bitkileri ile ilgili öncelikle uyum çalışması daha sonrada ıslah ve yetiştirme teknikleri üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.

 

ÇAYIR-MERA, YEM BİTKİLERİ BİRİMİ

Bölgemiz ve Ülkemiz açısından önemli Çayır Mera Yem Bitkileri (Yonca, Macar fiği, Korunga ve Mürdümük gibi), Mera Islah ve Amenajmanı ile otlatma yöntemleri konularında çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca sıcak iklim tahıllarından Mısır konusunda ıslah çalışmaları bu birim altında yürütülmektedir.

 

BAHÇE BİTKİLERİ BİRİMİ

Orta Anadolu şartlarına uygun, meyve, sebze ve bağ çeşitleri ile yetiştirme tekniklerini geliştirmek. Bahçe bitkileri konularında araştırmalar yapmak amacıyla kurulmuştur. Hali hazırda bağcılık konusunda çalışmalar yürütülmektedir.

 

BİTKİ YETİŞTİRME TEKNİKLERİ BİRİMİ

Bitki Yetiştirme Teknikleri Birimi; Doğal kaynakların korunup geliştirilmesi ve yürütülen tarımsal faaliyetin en yüksek düzeyde verim ve kaliteye ulaştırılması maksadına yönelik bitkisel üretim tekniklerinin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yürütür.

 

BÖLÜMÜN PROJELERİ​

​SIRA​PROJE ADI
​1Ekmeklik Buğday Islah Çalışmaları.​
​2Arpa Islah Araştırmaları.​
​3Makarnalık Buğday Islah Çalışmaları.​
​4Ülkesel Yulaf Islah Araştırmaları.​
​5Ülkesel Tritikale Islah Araştırmaları.​
​6Çavdar Çeşit Geliştirme Projesi.​
​7Uluslararası Kışlık Buğday Geliştirme Programı (IWWIP).​
​8Bazı Stratejik Ürünlerde Verim, Rekolte Tahmini ve Ürün İzleme Entegre Projesi- Konya İlinde Uzaktan Algılama İle Buğday ve Mısır Verimlerinin Belirlenmesi.​
​9Makarnalık Buğday Üretiminde Sürdürülebilir Tarım Tekniklerinin Kullanımı​
​10Türkiye’de Yetiştirilen Yerel Buğday Populasyonlarının Genetik Çeşitliliğinin Belirlenmesi ve İlişkili Haritalama (Association Mapping) Metodu ile Buğdayda Tarımsal ve Morfolojik Özelliklerle İlişkili Gen Bölgelerinin Tanımlanması.​
​11Orta Anadolu Bölgesi Mısır Islah Araştırmaları.
​12Orta Anadolu Bölgesi Aspir Islah Projesi.​
​13Orta Anadolu Şartlarına Uygun Yağlık Ayçiçeği Hatları ve Hibrit Çeşitlerinin Geliştirilmesi.​
​14Ayçiçeğinde (Helianthus Annuus L.) Kuraklığa Dayanıklı Genetik Materyalin Belirlenmesi ve Islah Programlarında Kullanılması.​
​15Orta Anadolu Bölgesi Soya Islah Projesi.​
​16Soyada İkinci Ürün Koşullarına Uygun, Erkenci, Yüksek Verimli ve Kaliteli Çeşit Islahı ve Yeni Melez Populasyonlarının Oluşturulması.​
​17Karabuğday Islah Projesi.​
​18Lavandula angustifolia Mill. Çeşit ve tiplerinin farklı bölge koşullarındaki performanslarının belirlenmesi.​
​19Orta Güney Anadolu Havzası Kuru Fasulye Adaptasyonu ve Islahı Araştırmaları.​
​20Kuru Fasulyede Yüksek Sıcaklığa ve Kuraklık Stresine Toleranslı Materyallerin Belirlenerek Islah Programlarında Değerlendirilmesi.​
​21Orta Güney Anadolu Havzası Nohut Adaptasyonu ve Islahı Araştırmaları.​
​22Yerel Fiğ Populasyonlarından Çeşit Geliştirme Çalışmaları.​
​23Orta Anadolu Şartlarına Uygun Mürdümük (Lathyrus sativus L.) Çeşitlerinin Geliştirilmesi.​
​24Orta Güney Anadolu Bölgesi Kıraç Alanlarda Yetişen Çokyıllık Buğdaygil Yem Bitkileri Genetik Kaynakları Araştırma Projesi.​
​25Mera Tipi Çokyıllık Yembitkisi Çeşitlerinin Islahı.​
​26Orta Anadolu ve Geçit Bölgeleri Baklagil Yem Bitkileri Genetik Kaynakları Araştırma Projesi.​
​27Ekşikara (Vitis vinifera L.) Üzüm çeşidinde Klon Seleksiyonu.​​



E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

İLETİŞİM

    Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Akabe Mah. Konya Ereğli Cad. No: 10 Y Karatay / Konya

  • Telefon : 0332 355 12 90

  • Faks : 0332 355 12 88

  • E-Posta : bahridagdas@tarimorman.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​