TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
BÖLÜMÜN AMACI
Genetik ve Sitogenetik esaslardan yararlanılarak birçok bitkinin genetik yapısının yetiştirici ve tüketicilerin istekleri doğrultusunda planlı bir şekilde değiştirilmesi ve geliştirilmesi ile birlikte verim ve kalitelerini arttırmak, hastalık ve zararlılara dayanıklılık düzeyleri yüksek çeşitler geliştirmek ve gen kaynağı olarak çeşitli ıslah kademesinde materyalin muhafazasını sağlamaktır.
BÖLÜMÜN GÖREVLERİ
Bitki Islahı ve Genetiği teknikleri ile pazar talepleri doğrultusunda verim ve kalitesi yüksek yeni çeşit ve hatlar geliştirmek, hastalık, zararlı ve olumsuz çevre koşullarına dayanıklılığı artırmak, bu görevleri yaparken biyoteknoloji ve fizyoloji gibi yeni teknik ve teknolojileri kullanarak temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak.
Tarla bitkilerinde (tahıllar, çayır-mera yem bitkileri, mısır, karabuğday, endüstri bitkileri ve yemeklik tane baklagiller) kuru ve sulu şartlara uygun çeşit yetiştirmek, geliştirilen çeşit ve hatları tescil ettirmek, ıslah materyalinin devamlılığını sağlamak ve geliştirdiği çeşitlerin elit ve orijinal kademede tohumluk üretimini gerçekleştirmektir. Bahçe bitkilerinde yeni çeşitleri geliştirmek ve tescil ettirmek, yerel çeşitleri coğrafi olarak işaretlemek, korumak ve mevcut gen kaynaklarının devamlılığını sağlamak.
2010 yılında kurulan "Kuraklık Test Merkezinde" ülkesel bazda kurağa dayanıklı hat ve çeşit geliştirme çalışmaları yapmak, mevcut materyalin tolerans düzeylerini belirlemek.
Uluslararası Kışlık Buğday Geliştirme Programının (IWWIP) ülkesel koordinatörlüğünü yürütmek.
Bitkisel araştırmalar konularında ulusal ve uluslararası araştırmalar yürütmek ve/veya işbirliği yapmak.
Görev alanında biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacıyla, bitkisel genetik kaynakların toplanması, tanımlanması, muhafazası, gerekli görüldüğünde kültüre alınması ve ıslah programında kullanılması konularında çalışmalar yapmak.
SERİN İKLİM TAHILLARI BİRİMİ
Serin İklim Tahılları (Ekmeklik ve Makarnalık Buğday, Arpa, Tritikale, Yulaf ve Çavdar) ile ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmaktır.
YEMEKLİK TANE BAKLAGİL VE ENDÜSTRİ BİTKİLERİ BİRİMİ
Bu birimde Soya Fasulyesi, Aspir, Ayçiçeği, Şekerpancarı ve Karabuğday bitkileri ile ilgili öncelikle uyum çalışması daha sonrada ıslah ve yetiştirme teknikleri üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.
ÇAYIR-MERA, YEM BİTKİLERİ BİRİMİ
Bölgemiz ve Ülkemiz açısından önemli Çayır Mera Yem Bitkileri (Yonca, Macar fiği, Korunga ve Mürdümük gibi), Mera Islah ve Amenajmanı ile otlatma yöntemleri konularında çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca sıcak iklim tahıllarından Mısır konusunda ıslah çalışmaları bu birim altında yürütülmektedir.
BAHÇE BİTKİLERİ BİRİMİ
Orta Anadolu şartlarına uygun, meyve, sebze ve bağ çeşitleri ile yetiştirme tekniklerini geliştirmek. Bahçe bitkileri konularında araştırmalar yapmak amacıyla kurulmuştur. Hali hazırda bağcılık konusunda çalışmalar yürütülmektedir.
BİTKİ YETİŞTİRME TEKNİKLERİ BİRİMİ
Bitki Yetiştirme Teknikleri Birimi; Doğal kaynakların korunup geliştirilmesi ve yürütülen tarımsal faaliyetin en yüksek düzeyde verim ve kaliteye ulaştırılması maksadına yönelik bitkisel üretim tekniklerinin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yürütür.
BÖLÜMÜN PROJELERİ
SIRA | PROJE ADI |
1 | Ekmeklik Buğday Islah Çalışmaları. |
2 | Arpa Islah Araştırmaları. |
3 | Makarnalık Buğday Islah Çalışmaları. |
4 | Ülkesel Yulaf Islah Araştırmaları. |
5 | Ülkesel Tritikale Islah Araştırmaları. |
6 | Çavdar Çeşit Geliştirme Projesi. |
7 | Uluslararası Kışlık Buğday Geliştirme Programı (IWWIP). |
8 | Bazı Stratejik Ürünlerde Verim, Rekolte Tahmini ve Ürün İzleme Entegre
Projesi- Konya İlinde Uzaktan Algılama İle Buğday ve Mısır Verimlerinin
Belirlenmesi. |
9 | Makarnalık Buğday Üretiminde Sürdürülebilir Tarım Tekniklerinin
Kullanımı |
10 | Türkiye’de Yetiştirilen Yerel Buğday Populasyonlarının Genetik
Çeşitliliğinin Belirlenmesi ve İlişkili Haritalama (Association Mapping) Metodu
ile Buğdayda Tarımsal ve Morfolojik Özelliklerle İlişkili Gen Bölgelerinin
Tanımlanması. |
11 | Orta Anadolu Bölgesi Mısır Islah Araştırmaları.
|
12 | Orta Anadolu Bölgesi Aspir Islah Projesi. |
13 | Orta Anadolu Şartlarına Uygun Yağlık Ayçiçeği Hatları ve Hibrit
Çeşitlerinin Geliştirilmesi. |
14 | Ayçiçeğinde (Helianthus Annuus L.)
Kuraklığa Dayanıklı Genetik Materyalin Belirlenmesi ve Islah Programlarında Kullanılması. |
15 | Orta Anadolu Bölgesi Soya Islah Projesi. |
16 | Soyada İkinci Ürün Koşullarına Uygun, Erkenci, Yüksek Verimli ve
Kaliteli Çeşit Islahı ve Yeni Melez Populasyonlarının Oluşturulması. |
17 | Karabuğday Islah Projesi. |
18 | Lavandula angustifolia Mill. Çeşit ve tiplerinin farklı bölge
koşullarındaki performanslarının belirlenmesi. |
19 | Orta Güney Anadolu Havzası Kuru Fasulye Adaptasyonu ve Islahı
Araştırmaları. |
20 | Kuru Fasulyede Yüksek Sıcaklığa ve Kuraklık Stresine Toleranslı
Materyallerin Belirlenerek Islah Programlarında Değerlendirilmesi. |
21 | Orta Güney Anadolu Havzası Nohut Adaptasyonu ve Islahı Araştırmaları. |
22 | Yerel Fiğ Populasyonlarından Çeşit Geliştirme Çalışmaları. |
23 | Orta Anadolu Şartlarına Uygun Mürdümük (Lathyrus sativus L.) Çeşitlerinin
Geliştirilmesi. |
24 | Orta Güney Anadolu Bölgesi Kıraç Alanlarda Yetişen Çokyıllık Buğdaygil
Yem Bitkileri Genetik Kaynakları Araştırma Projesi. |
25 | Mera Tipi Çokyıllık Yembitkisi Çeşitlerinin Islahı. |
26 | Orta
Anadolu ve Geçit Bölgeleri Baklagil Yem Bitkileri Genetik Kaynakları Araştırma
Projesi. |
27 | Ekşikara (Vitis vinifera L.)
Üzüm çeşidinde Klon Seleksiyonu. |