T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

PRATİK BAĞCILIK KİTABIMIZ YAYINDA

Yayın Tarihi : 4.02.2021

PRATİK BAĞCILIK
TAGEM
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Üzüm, insan tarafından kültüre alınan en eski bitkilerden asmanın meyvesidir ve dünyada en fazla üretilen meyvedir. Vitaminler, mineraller, fenol maddeler başta olmak üzere insan sağlığı için faydalı çok zengin besin içeriğine sahip meyvedir. Meyve eti, çekirdeği, kabuğu ve yaprağı gibi her şeyi değerlendirilebilen bir meyvedir. Yaş ve kuru haliyle, gıda sanayiinde nihai ürüne işlenmesi ile şarap, üzüm suyu, pekmez, sirke yanı sıra birçok yerel ürüne dönüştürülerek zengin tüketim şekilleri olan meyvedir. Ve bu özellikleri ile üzüm, en değerli meyveler arasında yerini almıştır.

Bu değerli meyvenin bitkisi asma, Anadolu'da yaklaşık 6000 yıldan beri yetiştirilmektedir. Türkiye asma genetik kaynaklarının korunmasından birinci derecede sorumlu olan Enstitümüzdeki "Milli Koleksiyon Bağı"nda 1500'e yakın çeşit/genotip bulunmaktadır. Bu köklü geçmişi ve zengin genetik çeşitliliği  ile Anadolu, literatürde asmanın anavatanı coğrafyası içinde sayılmıştır. Bu coğrafyada yaşayan medeniyetlerden günümüze ulaşan bir kültür haline gelmiştir, "Bağcılık". Köylerimizin birçoğunda bir "Bağlar Mevkii", kırsaldaki misafir sofralarında "Pekmez", yerel pazarlarında "Asma Yaprağı", Pestili, Köfteri,… bulunmaktadır.

Kısacası her yönüyle önemli bir tarımsal faaliyet, katma değerli ürünleri ile önemli bir ekonomik faaliyettir, bağcılık. Bu ekonomik faaliyetin ismine doğru yapılması, hem üreticilerin hem de ülkemizin ekonomisi bakımından önemlidir. Hatta mevcut bağcılık potansiyelinin daha etkin kullanılması için zorunludur. Bağcılığın ismine doğru yapılması ise,  bağ tesisinden başlayarak, üzüm üretimi, işleme ve pazarlama aşamalarında rasyonel kararlar alınabilmesine ve uygulanmasına bağlıdır. Bu kitap, tam da bu noktada tamamen pratiğe yönelik olarak bağcılık yapan, bağcılığa başlamak isteyenlerin ihtiyacı olan bilgileri toplamak amacıyla kaleme alınmıştır.

Bu amacı gerçekleştirmek için bölüm sonlarındaki kaynaklarda isimleri olan birbirinden değerli bilim insanlarının yayınlarından faydalanılmıştır. Kendilerine şükran borçluyuz, aramızda olmayanlarını rahmet anıyoruz. Yürüttükleri araştırma çalışmalarının sonuçlarını ve deneyimlerini pratiğin kullanımına aktarabilmek için heyecan ile bu kitabın sayfalarını dolduran isimleri her bölümün başlangıcında yer alan kıymetli mesai arkadaşlarımı kutlar, ayrı ayrı teşekkür ederim. Kitabın yayına hazırlanması ve yayımında emeği olan herkese teşekkür ederim.

Yayının bağcılığa başlamak isteyen girişimcilere, bağcılara ve üzüm ile, bağ ile, bağı olan herkese faydalı olmasını, ülkemizin bağcılık potansiyelinin daha etkin değerlendirilmesine katkı sağlamasını dilerim.

 

                                                                                                 Mehmet Ali KİRACI
Enstitü Müdürü

PRATİK BAĞCILIK KİTABIMIZA ERİŞMEK İÇİN TIKLAYINIZ:

https://arastirma.tarimorman.gov.tr/bagcilik/Belgeler/PRATIK_BAGCILIK_KITABI_TEKIRDAGBAGCILIK.pdf