T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Arım Balım Peteğim” Projesi Kapsamında Uluslararası Çalışma Programı Düzenlenmiştir.

Yayın Tarihi : 30.04.2018

    Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen  "Rekabetçi Sektörler Programı" çatısı altında Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü tarafından uygulanan "Arım Balım Peteğim" projesi kapsamında 15-22 Nisan 2018 tarihlerinde İtalya ve İspanya'ya çalışma seyahati gerçekleştirilmiştir.

   Çalışma seyahatinin amacı, proje kapsamında oluşturulan birimlerde istihdam edilen "İnsan Kaynaklarının" kapasite geliştirmesine katkı sağlamak, aynı zamanda Arıcılık Sektörü'nün dünyadaki başarılı uygulama örneklerini görerek, projenin sürdürülebilirliği için önemli olan uluslararasılaştırma stratejisi doğrultusunda potansiyel işbirliği yapılabilicek kurum ve enstitülerle işbirliği fırsatlarını değerlendirmektir.

   Projenin faydalanıcısı kurum olan Arıcılık Araştırma Enstitüsü, projenin Teknik Destek Ekibi ve paketleme tesislerindeki faaliyetleri yürütecek olan BALMER Paketleme, Pazarlama Analiz ve Danışmanlık Hizmetleri A. Ş. de istihdam edilen personellerin katılımlarıyla 8 kişilik grup, İtalya ve İspanya'da sektor öncüsü kurumları ziyaret etmiş, karşılıklı olarak bilgi ve deneyim aktarımında bulunmuştur.

İtalya'da:

   İtalya'nın Varese şehir merkezinde bulunan Agrivarese açık hava tarım fuarında arıcılık standlarını  ziyaret

   Bologna'da CONAPİ (Consorzio Apicoltori ed Agricolotri Biologici Italiani Societa Cooperativa Agricola),

  Varese Ticaret, Sanayi, El Sanatları ve Tarım Odası, Varese Bal Üreticileri Birliği (Apistica Varese) ve Varese Bal Konsorsiyumu (Consorzio Qualità Miele Varesino (Varese Honey Consortium)'nu  ziyaret eden grup, üretim tesisleri, Arı ürünleri  üreticileri ve İtalyan Tarım Araştırmaları Enstitüsü laboratuvarı (CREA-AA –Bologna)'nda incelemelerde bulunmuştur.

   Çalışma Seyahatinin İspanya bölümünde ise iki ayrı bölgede incelemelerde bulunulmuştur.

   Gudalajara'da IRIAF- La Mancha Bölgesi Tarımsal Gıda ve Orman Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü ile

   Murcia'da CIAPA -Marchamalo Arıcılık ve Tarımsal Çevre Araştırma Merkezi CTC Gıda ve Konserve Teknoloji Merkezi ile  COATO S. kooperatifi tesisleri  ziyaret edilmiştir.

   Çalışma programı, Arım Balım Peteğim projesinin hedeflerine ulaşması için gerekli olan stratejilerin uygulanması, Bölgesel Arıcılık Ağının güçlendirilerek rekabetçiliğinin artırılmasına katkı sağlayacak bir çok işbirliği fikirlerinin uygulanması için ilk adım olmuştur. Özellikle sektör temsilcilerinin  ortak hareket etme ve kümelenme örneklerinin başarıyla uygulandığı bu iki ülkedeki iyi uygulamaların görülmesi, proje hedeflerine ulaşılması ve sürdürülebilirliği açısından çok önemli bir kazanım olmuştur. Ayrıca, ziyaret edilen tüm kurumlarla gerek ortak proje üretimi gerekse Türk balının özellikle İtalya'ya ihracatı konusunda somut görüşmeler sağlanmış ve önümüzdeki süreçte  hayata geçirilmesi için mutabık kalınmıştır.

   İtalya ve İspanya'da program dahilinde yapılan gözlem ve incelemelerde arıcılık ve bal sektöründe "Arım Balım Peteğim" projesi dahilinde Enstitü, Sivil Toplum Kuruluşları, arıcılıkla ilgili KOBİ'lerin paydaş olarak çalışmalarını yürütecekleri tesis ve akredite laboratuvarların aynı kampüs içinde yer almamaktadır. Bu anlamda özellikle dünyada bal üretiminde ilk sıralarda yer alan Ülkemiz, arıcılıkta "Arım Balım Peteğim" projesi bileşeni içinde hareket ederek özellikle AR-GE çalışmalarının uygulamaya aktarılması ile çözüm odaklı sonuçlar alınacağı gözlemlenmiştir.