T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TÜRK İŞBİRLİĞİ VE KOORDİNASYON AJANSI BAŞKANLIĞI (TİKA) KOORDİNASYONUNDA ENSTİTÜ MÜDÜRLÜĞÜMÜZ VE TÜBİTAK UZMANLARI İLE CEZAYİR UZMANLARI ARASINDA "İLERİ ARI ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ" KONULU ÇEVRİMİÇİ EĞİTİM DÜZENLENDİ

Yayın Tarihi : 25.03.2021


ENSTİTÜ MÜDÜRLÜĞÜMÜZ UZMANLARI VE CEZAYİR UZMANLARI İLE  TİKA KAPSAMINDA "İLERİ ARI ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ" KONULU ÇEVRİMİÇİ EĞİTİM DÜZENLENDİ.


TİKA Uzmanı Dr. Nesrin ÖZSARAÇ  Moderatörlüğünde başlayan  "İLERİ ARI ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ" Konulu çevrimiçi eğitiminde, TİKA Cezayir Koordinatörü Alpaslan ÇEVİK, TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Daire Başkanı Uğur TANYELİ, Cezayir Bilimsel Araştırmalar Merkezi (DGRSDT) Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Tahar SAHROUİ, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah KONAK ve TÜBİTAK Marmara Araştırmacı Gıda Enstitüsü Baş Uzmanı Dr. Ayşe BAKAN 'ın açılış konuşmalarından sonra, Enstitü Müdürümüz Feyzullah KONAK çalışmalarımız hakkında brifing sunarken Kurumsal olarak geçmişte TİKA ile yaptığımız ortak  çalışmalarda olduğu gibi üzerimize düşebilecek her türlü görevde Teknik personeli ve alt yapısıyla hazır olduklarını gerekirse TÜBİTAK'ında içinde yer aldığı  ortak bir AB Projesi yürütebiliriz dedi. Müdürlüğümüz  Uzmanlarından Gıda Teknolojisi Bölüm Başkanı Fazıl GÜNEY İleri arı ürünlerinin (polen, propolis, arı sütü vb) işleme teknikleri ve analizi ile ilgili Uzman Samed OKUYAN ise  sahada üretimi ve toplanmasıyla ilgili bilgilendirme sunumu yaparak konu ile alakalı soruları cevapladılar. TÜBİTAK Gıda Enstitüsü hakkında bilgiler sunan Baş Uzman Dr. Ayşe BAKAN' dan sonra söz alan Cezayirli Uzmanlarca Ülkelerindeki arıcılığın genel yapısı ve  Türkiye'nin bilgi ve alt yapısından faydalanmak istediklerini bu kapsamdada TİKA işbirliği içersine Projeler yapılabileceğini  ortak akıl çalışmasıyla çok güzel çalışmalara imza atabileceklerini söyleyerek. en kısa sürede Kurumsal işbirliğinin başlaması konusunda anlaşmaya varılırken projenin amacı ve önemi noktasında aşağıda belirtilen metinler üzerinden hareket edileceği deklera  edilerek bir sonraki toplantıda buluşulmak üzere toplantı sonlandırıldı.

Toplantının Amacı; Önemli ticari değere sahip bal ve bal ürünlerinin (polen, propolis vb) Cezayir'de üretilmesini sağlamak, bu ürünlerin bilimsel alanlarda kullanımı hakkında Cezayirli uzmanlara Türkiye tecrübesini aktarabilmek.

Toplantının Önemi:  Cezayir'de henüz üretimi yapılamayan, tamamen ithal olarak temin edilen propolis başta olmak üzere ileri arı ürünlerinin Cezayir'de yerel imkanlarla üretiminin sağlanması konusunda öncü faaliyet olması