Enstitümüz ve Ordu Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile yürütülen "Önder Kadın Çiftçileri Yetiştirmeye Yönelik Arı Sütü Eğitimi" projesi kapsamında 16 önder kadın arıcıya Ordu Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Merkezi üzerinden kurumumuzda teorik ve uygulamalı eğitim verilmiştir. Eğitim sonunda düzenlene törende kadın arıcılara sertifikaları dağıtılmıştır.
Törene Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Hilmi GÜLER, Altınordu İlçe Kaymakamı Niyazi ERTEN, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal YILMAZ, Enstitü Müdürümüz Feyzullah KONAK, Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun ALP, Yılmaz GÜNDOĞDU, Altınordu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Abdullah ÖZTÜRK, Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Zeki ÖZKAN, Ordu Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Zabit YÖN, Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Çetin GÜVEN, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın ÇİFTÇİ, kursiyerler enstitümüz teknik personelleri ve basın mensupları katılmışlardır.
Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde düzenlenen törene katılan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler Türkiye'nin yılda 21 ton arı sütü ithal ettiğine dikkat çekerek, proje sayesinde hem kadınların aile bütçesine destek olacağını hem de ithalatın azaltılarak ülke ekonomisine katkı sağlanacağını söyledi.
Kadınların zoru başararak önemli bir işe imza attığını belirten Başkan Güler, "Koyun ve inekten sonra şimdi de arıyı sağıyor ve arının sütünü çıkarıyoruz. Arı sütü çok kıymetli ve hassas bir üründür. Hanımlarımız bu sayede zoru başararak kıymetli bir işe imza atıyorlar. Ülkemiz dünyada bal üretiminde ikinci sırada yer almasına rağmen yılda 1 ton arı sütü üretiyor ve 21 ton arı sütü ithal ediyor. Bu bize yakışmıyor. Bize düşen bu 21 ton arı sütü üretimini Türkiye'de gerçekleştirmektir. Eğitim alan 100 kadın 1 ton üretim yapabiliyor. 21 tonluk üretim kapasitesine ulaşmak için ise 2.100 bayana ihtiyacımız var. Biz şimdi vites büyüterek arı sütüne ağırlık verecek ve ilimizle birlikte bal üretilen her yerde bu çalışmayı yapacağız" diye konuştu.
Projeye verdiği destek ve sektöre yeni bir açılım kazandırdıkları için Büyükşehir Belediyesine teşekkür eden Enstitü Müdürümüz Feyzullah Konak, "Bu program sayesinde arı ürünlerinin en değerlisi olan arı sütü üretimini kadın çiftçilerimizle enstitümüzde gerçekleştirmekten mutluluk duymaktayız. İlimize baktığımızda ülkemizdeki arıcılıkta önemli bir yere sahibiz. İlimizde büyük miktarda ana arı üretimi var. Arı sütüne farklı taleplerin olduğunu görüyoruz. Kadın üreticilerimiz bu üretimde el yatkınlığı bakımından daha uygunlar. Kadınlarımıza aile bütçelerine katkı sağlamak açısından da güzel bir imkân sunmuş oluyoruz. İnşallah eğitim verdiğimiz kadın üreticilerimizle arı sütü seviyesini yukarılara taşıyacağımızı düşünüyoruz. Biz enstitü olarak her türlü desteği vermeye devam edeceğiz" dedi
Kursiyer Elif Bozkurt ise 72 saatlik kursa katılım sağladık. Hafta içi kursta öğrendiklerimizi hafta sonraları uygulama imkânımız oldu. Bu şekilde arı sütü yapmaya başladık. Gün geçtikçe de arı sütünde daha fazla ilerledik. Hem kendi ayaklarımızın üzerinde durmak hem de ailemize katkı sağlamak amacıyla böyle bir şeye başladık. Başaralı olacağımıza da inancımız tamdır" şeklinde ifade etmiştir.
Neden Arı Sütü?
Ülkemizde arıcılık ve arı ürünleri üretimi açısından büyük olanaklara sahip olmasına karşın bal dışındaki diğer arı ürünleri fazla bilinmemektedir. Arıcılığı gelişmiş ülkelerde ise; arı sütü, polen, bal, balmumu, arı zehiri, propolis gibi arı ürünleri; tıp, kozmetik, ilaç sektörlerinde kullanılmakta ve her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. Hâlbuki arı sütü birçok farmakolojik özelliğe sahiptir ve bugün birçok medikal, gıda sağlığı ve kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır. Dünyada arı sütünün üretim ve ticareti Çin, Japonya, Tayvan ve Yeni Zelanda gibi Uzak Doğu ülkelerinde yapılmakta ve ithal edilmektedir. Yine Türkiye'deki arı yetiştiricileri arı sütünün üretim, muhafaza tekniği ve pazarlama konularında çok fazla bilgiye sahip olmaması, teknik sorunlarla karşılaşmaları ihracatçıları zor durumda bırakmaktadır. Bu açıdan ülkemizde arı sütünün üretimi, önemi, özellikleri, muhafaza tekniği, kullanım alanlarının bilinmesi; üretici ve tüketicilerin bu yönden aydınlatılmasına önem verilmelidir.
Ayrıca arı sütü Türkiye'nin en çok ithal ettiği arı ürünü durumundadır. Ordu ilinde bal üretimi ortalama kovan başına 29 kg olup 120 gr arı sütü üretimi ile bal geliri sağlanabilmektedir. Ticari anlamda arı sütü üretimi yapmak isteyen kadın arıcılarımızın elde edecekleri arı sütü miktarı, süt üretimi için gerekli maliyet analizi yapıldığında, oturdukları yerden çok rahat yapabilecekleri karlı ve ekonomik bir gelir kaynağıdır.