Ordu Valiliği'nin yetkili temsilcisi olduğu ve Enstitümüz tarafından yürütülen "Arım Balım Peteğim" projesi kapsamında kurulan BALMER şirketinin sağlayacağı faydalar hakkında, projede yer alan sektör paydaşları olan 6 ilin KOBİ'lerinin katılımlarıyla 04.12.2018 tarihinde toplantı düzenlenmiştir.
Ordu Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına, Ordu Valisi Seddar Yavuz, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği ve Balmer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize illerinden gelen Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanları ile 40'a yakın KOBİ temsilcisi katıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma gerçekleştiren Ordu Valisi Seddar Yavuz, BALMER'in sadece Ordu'da değil, Karadeniz bölgesinde etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.
Bal sektörünün özellikle önümüzdeki süreçte işadamlarına önemli bir ufuk açarak, gelir kapısı olabileceğinin altını çizen Ordu Valisi Seddar Yavuz, şirkete ait 'Ortak Kullanım Tesisi'nin arıcılık sektörünün tüm ihtiyaçlarını karşılayacağını ifade etti.
"Bal Tüketimi Hızla Artıyor"
Bal tüketiminin dünyada hızla arttığını kaydeden Ordu Valisi Seddar Yavuz, buna paralel olarak da, bal üretiminin ve elde edilen gelirin arttığını söyledi.
Ordu Valisi Seddar Yavuz, Türkiye'de bugün itibariye 83 bin 210 işletmede yaklaşık 8 milyon civarında bir koloninin olduğunu belirterek şu bilgilere yer verdi: "115 bin ton civarında bir bal üretimi söz konusu. Türkiye, dünyanın en büyük bal üreticilerinden biri olmasına rağmen, iç tüketim için tüm üretimi bitirdiğinde ihracat oranı, 2015 yılında yurtiçi üretiminin sadece % 8'ine denk geliyor. Yaklaşık 7 bin ton bal ihracatımız söz konusudur. İhracat akışı çok az durumda. 3 milyondan fazla Türk'ün yaşadığı Almanya ve ABD gibi ülkelerde yer alıyor. Dünyada bal üretiminin, günümüzde 1,7 milyon ton olan hacmini, 2022 yılına kadar 2.4 milyon tona kadar ulaşacağı tahmin ediliyor. Yaklaşık 2.3 milyar dolarlık bir gelir elde edileceğine işaret ediliyor. Dolayısıyla Türkiye'de bal üretiminde önemli bir söz sahibi olan ilimizin lokomotif olması, bu kapsamda özellikle 'Arım, Balım, Peteğim Projesi' kapsamında hayata geçirdiğimiz paketleme ve analiz tesisimizin bu amaca hizmet edeceğini doğrusu düşünüyoruz. Bu vesile ile bal sektörünün özelikle önümüzdeki süreçte siz değerli iş adamlarımıza önemli bir ufuk açacağını gelir kapısı olabileceğini doğrusu değerlendiriyoruz."
"BALMER'in Aktif Olarak Kullanılması Gerekiyor"
İhracat konusunda yaşanılan problemlerin, önümüzdeki süreçte çözüleceğini ifade eden Ordu Valisi Seddar Yavuz, bunun için de BALMER şirketinin aktif olarak kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
Şirketin yaşamasının sadece bal üreticilerinin değil, ticaretini yapanlar için de önemli bir husus olduğunu belirten Ordu Valisi Seddar Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: "Böyle bir tesisi kurmaya çalışsanız 75-80 milyon TL civarında yatırım yapmanız gerekir. Bu kadar büyük bir tesisin işlemesi bizim açımızdan çok önemli. Bu toplantı vesilesiyle diyoruz ki; BALMER'e sahip çıkalım, tesisimize sahip çıkalım. Bu tesisi çalıştıralım ve özellikle gıda güvenilirliğini sağlamanız vesilesiyle de piyasada ki alın teri, göz nuru, zor bir iş olan bal üretimini özellikle arıcılarımızın emeğinin karşılığını bulsun. Bunun yanında da özellikle tüketicimiz, bal alırken herhangi bir kuşkuya düşmesin. Hangi balı aldığını, hangi kalite de bal aldığını bilsin, içeriğine ulaşabilsin. Hatta hangi çiçekten elde edildiğine kadar bütün değerlerini görebilsin. Böylelikle de rafa gittiğinde kafasında herhangi bir soru işareti kalmasın."
"Dünyada Şu Anda En Büyük Sorun Gıda Güvenliği Sorunudur"
Konuşmasının devamında, dünyadaki en büyük sorunun gıda güvenliği sorunu olduğuna dikkat çeken Ordu Valisi Seddar Yavuz, "Arım, Balım, Peteğim Projesi"ni bu nedenle desteklediklerini söyledi.
Ordu Valisi Seddar Yavuz, "Biz diyoruz ki, bize güvenin. Çünkü, biz piyasaya kaliteli bal sunuyoruz. Laboratuvarımızı da tescil ettirdikten sonra, referans haline getirdikten sonra, ihracatçımızın bir süre kaybı olmadan bunu yürütebileceğini düşünüyoruz. Tabi bununla ilgili çeşitli itirazlar gelince de düşünüyoruz. Bu iş sahtekârlık yapanların işine gelmez, zaten biz de sahtekârlarla mücadele ediyoruz. Denetimin en önemli görevi, sektörün en önemli görevi bu. O yüzden de biz, laboratuvar konusunu önemsiyoruz. Ve çeşitli şekillerde bala hile karıştıranların, böylelikle bu iş yapamayacağı bir konuma getirmek istiyoruz. Genç bir şirket olan BALMER'e başarılar diliyorum. Bu şirketin kurulmasında emeği geçen, burada olan olmayan herkese çok teşekkür ediyorum. Bu proje Ordu projesi olmayıp, bölgenin projesidir. Dolayısıyla biz hiçbir zaman şehir milliyetçiliği ile ilgili bir politika geliştirmedik valilik olarak, bundan sonra da geliştirmeyeceğiz. Biz bölge illerini kucaklıyor, bölge illerini de bu projenin bir parçası olarak görüyoruz ve her Şehri kendi şehrimiz kadar önemsiyoruz. O yüzden burada şehir dışından gelen yatırımcılarımıza da bu mesajı, bu sektörde çalışanlara iletmesini rica ediyorum" diye konuştu.
Toplantıda sunumlarını yapan Enstitü Müdürü Feyzullah KONAK, projenin KOBİ'ler için taşıdığı fırsatlar hakkında bilgi vermiştir. Enstitü Müdürü Feyzullah KONAK "Türkiye'nin Dünya da arıcılıkta koloni sayısı ve bal üretimi bakımından ilk sıralarda yer aldığı, Dünya da arıcılık ürünleri pazarının yıllık yaklaşık %9 oranında büyüdüğünü, Türkiye'nin Kentsel Alanlarında Arı Ürünleri Tüketim Bilinci ve Tüketici Davranışlarını belirlemek üzere 14 ilde 1.834 kişi ile anket yapıldığını, elde edilen verilerden hane halkının % 48.7'si en az 1 kez bal aldığını, ambalajlı bal alıcıları 2015'te % 35.5 iken 2016'da% 36.5'e yükseldiğini, "açık bal" tüketimi hane başına ortalama 3 kg iken ortalama ambalajlı bal tüketiminin 1.7 kg olduğunu, tüketicilerin, bal dışında % 49.2 sinin arı zehirini, % 32.3 ünün propolisi, % 16.8'inin arı sütünü ve % 13.5'inin poleni bilmediklerini, tüketicilerin bal satın almasında arıcının, yöresinin, fiziksel özellikleri ile markasının etkili faktörler arasında yer aldığını, balın tüketiciler tarafından daha çok kahvaltıda ve kış aylarında tüketildiğini" belirtmiştir. Konuşmasının devamında "Ülkemizde toplam bal tüketiminin % 49'unu açık bal, % 51'ini paketlenmiş markalı bal oluşturduğunu, balın tüketim şeklinin % 55.44'ünün süzme, % 16.56'sının petek ve süzme+petek tüketimininde %27.97 olduğunu belirterek "Arım Balım Peteğim" projesi kapsamında oluşturulan "Bölgesel Arıcılık Ağı" ile KOBİ'lerin arıcılık ürünleri işleme ve paketleme tesisi, akredite kalite belgelendirme merkezi (laboratuvar), 6 ildeki Danışmanlık ve Temas Noktaları ve arıcılık ürünleri tanıtım ve pazarlama birimleri ile rekabet güçlerini artırabileceklerini ifade etmiştir.
Konuşmaların ardından KOBİ'ler Altınordu İlçesi Dedeli Yerleşkesinde bulunan Arıcılık Araştırma Enstitüsü kampüsündeki "Arım Balım Peteğim" proje tesislerini ziyaret etmişlerdir.