T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Mangalda Aslan Balığı

Yayın Tarihi : 15.03.2019

BAYOMA; “Balon Balığı (Lagocephalus sceleratus)’nın Ülkemiz Kıyılarında Yayılım Alanları, Biyolojisi ve Tetrodotoksin Düzeylerinin Belirlenmesi, Olası Mücadele Yöntemlerinin Araştırılması ve Aslan Balığının Ege Denizi ve Akdeniz’de Yayılım alanlarının Belirlenmesi” olan ve genelleştirilmiş adı “Balon ve Aslan Balıklarının Yayılım Alanlarının ve Olası Mücadele Yöntemlerinin Araştırılması projesinin ana hedeflerinden biri olan farkındalık çalışmaları adına aslan balıklarının tadımı yapıldı. Proje kapsamında Çanakkale’ den Hatay ‘ a balıkçıların yakaladığı balon ve aslan balıklarının biyolojik örneklemesi yapılırken, yaylım alanları  ve yayılım amaçları da araştırılmaktadır.  İki pilot bölge olan Antalya Körfezi’nde kurum personelince balon balıkları olta ile avlanırken, diğer pilot bölge olan KAş-Kekova Deniz Koruma alanında ise aslan balıkları tüplü dalış yapılarak ve zıpkın kullanılarak avlanılmaktadır.  Üzerlerinde herhangi bir av baskısı olmadığı için  ticari değeri olmayan/bilinmeyen bu balıkları sayıları ülkemiz kıyılarında giderek arttığı için olası mücadele yöntemlerinin araştırıldığı BAYOMA projesinde halka aslan balığının sevdirmek ve pazarda yerini bulmasını sağlamak adına enstitü bünyesinde bir etkinlik düzenlenmiştir.
Aslan balığı etinin tanıtımına Demre Kaymakamı Murat Uz, Belediye Başkanı Süleyman Topcu, Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Rızvan Süyek, uzmanlar ve konuklar katıldı. Enstitü tarafından yürütülen proje kapsamında yakalanan aslan balıkları, enstitünün mutfağında pişirildi ve konuklara ikram edildi. İskorpit ailesinden gelen ve zehirli diken ışınları haricinde etinde herhangi bir zehir bulunmayan aslan balıkları, etkinliğe gelen halk tarafından sevilmiş olup, avcılığının teşvik edilip pazarda yerini bulması için talep oluşturmuştur.