BAYOMA;
“Balon Balığı (Lagocephalus sceleratus)’nın Ülkemiz Kıyılarında Yayılım
Alanları, Biyolojisi ve Tetrodotoksin Düzeylerinin Belirlenmesi, Olası
Mücadele Yöntemlerinin
Araştırılması ve Aslan Balığının Ege Denizi ve Akdeniz’de Yayılım
alanlarının Belirlenmesi” olan ve genelleştirilmiş adı “Balon ve Aslan
Balıklarının Yayılım Alanlarının ve Olası Mücadele Yöntemlerinin
Araştırılması projesinin ana hedeflerinden biri olan farkındalık
çalışmaları adına aslan balıklarının tadımı yapıldı. Proje kapsamında
Çanakkale’ den Hatay ‘ a balıkçıların yakaladığı balon ve aslan
balıklarının biyolojik örneklemesi yapılırken, yaylım alanları ve
yayılım amaçları da araştırılmaktadır. İki pilot bölge
olan Antalya Körfezi’nde kurum personelince balon balıkları olta ile
avlanırken, diğer pilot bölge olan KAş-Kekova Deniz Koruma alanında ise
aslan balıkları tüplü dalış yapılarak ve zıpkın kullanılarak
avlanılmaktadır. Üzerlerinde herhangi bir av baskısı olmadığı
için ticari değeri olmayan/bilinmeyen bu balıkları sayıları ülkemiz
kıyılarında giderek arttığı için olası mücadele yöntemlerinin
araştırıldığı BAYOMA projesinde halka aslan balığının sevdirmek ve
pazarda yerini bulmasını sağlamak adına enstitü bünyesinde
bir etkinlik düzenlenmiştir.
Aslan
balığı etinin tanıtımına Demre Kaymakamı Murat Uz, Belediye Başkanı
Süleyman Topcu, Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Rızvan Süyek,
uzmanlar ve konuklar katıldı.
Enstitü tarafından yürütülen proje kapsamında yakalanan aslan balıkları,
enstitünün mutfağında pişirildi ve konuklara ikram edildi. İskorpit
ailesinden gelen ve zehirli diken ışınları haricinde etinde herhangi bir
zehir bulunmayan aslan balıkları, etkinliğe
gelen halk tarafından sevilmiş olup, avcılığının teşvik edilip pazarda
yerini bulması için talep oluşturmuştur.