T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Enstitü Araştırma Komite Toplantılarıyla Devam Eden, Sonuçlanan Ve Yeni Teklif Projeler Görüşüldü.

Yayın Tarihi : 21.01.2019

         Enstitü Araştırma Komite toplantılarıyla devam eden, sonuçlanan ve yeni teklif projeler görüşüldü. Enstitümüzde yürütülen projelerin büyük bir kısmı Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmektedir.  Bunun yanında TÜBİTAK, Kalkınma Ajansı, GAP İdaresi, Yerel Yönetimler tarafından desteklenen projelerimiz bulunmaktadır.  Bakanlık, TÜBİTAK, Ajanslar, Yerel Yönetimler, Üniversiteler, enstitü imkânları ve diğer enstitülerle ortak toplam 56 adet proje yürütülmektedir. Bu projeler,  5'i Doktora, 15'i Yüksek Lisanslı olmak üzere 24 araştırmacı tarafından yürütülmektedir. Araştırmacıların ikisi Gıda Mühendisi olup diğerlerinin Ziraat Fakültesinin farklı bölümlerinden olması multidisipliner çalışmalara imkân vermektedir. Antepfıstığı gibi geç meyve veren ve periyodisite gösteren meyve türünde sonuç almak uzun sürse de araştırmacılarımız bu zorluğu göğüslemektedirler.

Enstitümüzde şu an devam eden proje isimleri aşağıdadır.

Antepfıstığında Çeşit Geliştirme:

1.      Yerli ve Yabancı Bazı Antepfıstığı Çeşitlerinde Melezleme Yoluyla Çeşit Islahı

2.      Bazı Antepfıstığı Çeşit ve Ümitvar Tiplerinin Performanslarının Belirlenmesi

3.      Seleksiyon Yoluyla Antepfıstığında Yeni Çeşit Seçimi

4.      Meyve Genetik Kaynakları

    1. Alt Proje 1 : Antepfıstığı Genetik Kaynakları
    2. Alt Proje 2 : Badem Genetik Kaynakları
    3. Alt Proje 3 : Ceviz Genetik Kaynakları
    4. Alt Proje 4 : Zeytin Genetik Kaynakları

5.      Antepfıstığı Fidanlarının Mineral Besin İhtiyaçlarının Belirlenmesi 

6.      Ülkemizde Yetiştirilen Standart Antepfıstığı Çeşitleri ile Yeni Tescil Edilmiş Çeşitlerin Besin Kompozisyonu ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

7.      Antepfıstığında Anaç Cinsiyetinin Anaçlık Özellikler Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

8.      Melengicin (Pistacia terebinthus) Üzerine Aşılı Antepfıstığının Farklı Dikim İmkânlarının Araştırılması

9.      Bazı Bitki Büyüme Düzenleyicilerinin Antepfıstığı Çöğürlerinin Erken Aşı Kalınlığına Gelmesi Üzerine Etkileri

10.   Güneydoğu Anadolu Bölgesi İncirlerinde Çeşit Geliştirme-Gaziantep, Adıyaman ve Kilis İllerinde İncir Seleksiyonu

11.   Mutasyon Islahı Yöntemi İle Yeni Antepfıstığı Çeşitlerinin Elde Edilmesi

12.   Antepfıstığı İlaçlamasında Yardımcı Hava Akımlı Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Hidrolik Memelerin İlaç Dağılımı ve Sürüklenmesi ile Antepfıstığı Psillidi Mücadelesine Etkisi

13.   Bazı Pistacia Türlerinin Melezlenmesi Yoluyla Antepfıstığı'nda Anaç Olabilecek Melez Kombinasyonların Belirlenmesi

14.   ÜLKESEL PROJE "Antepfıstığı psillidi [Agonoscena pistaciae Burck. and Laut. Hemiptera: Aphalaridae)]'nin Entegre Mücadele Olanaklarının Araştırılması" Alt Proje 1. Antepfıstığı psillidi [Agonoscena pistaciae Burck. and Laut. Hemiptera: Aphalaridae)] nin Biyoekolojisi"

15.   Antepfıstığı Psillidi [(Agonoscena pistaciae Burck. and Laut. Hemiptera: Aphalaridae)] Mücadelesinde Bazı İnsektisitlerin Biyolojik Etkinliklerinin Gözden Geçirilmesi ve Uygulama Zamanının Araştırılması

16.   Antepfıstığı Dalgüvesi Kermania pistaciella Amsel'nın Tahmin Erken Uyarı Çalışmalarına Esas Bazı Biyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi ve Alternatif Mücadelesinin Geliştirilmesi (Doktora)

17.   "Çatı proje: Ülkemizde Pistacia Türlerinin tanımlanması ve Yayılım Alanlarının Belirlenmesi

18.   Sulu Koşullarda Bazı Antepfıstığı Anaçlarının Bahçe Performanslarının Belirlenmesi

19.   Farklı Azot Seviyelerinin Antepfıstığı Üretiminde Verim ve Bazı Kalite Parametrelerine Etkilerinin Belirlenmesi

20.   Yüzey ve Toprakaltı Damla Sulama Sistemiyle Uygulanan Farklı Sulama Düzeylerinin Antepfıstığı Verimi, Kalitesi ve Bitki Su Tüketimine Etkilerinin Belirlenmesi

21.   Bademde Toprakaltı Damla Sulama Sistemi İle Farklı Sulama Düzeyleri Uygulanarak Sulama Programının Oluşturulması

22.   Badem Anaç – Çeşit Geliştirme Projesi Alt Proje: Sulu Koşullarda Badem İçin Uygun Anaç ve Dikim Mesafelerinin Belirlenmesi

23.   Yerli ve Yabancı Değişik Badem Çeşitlerinin GAP Bölgesindeki Performanslarının Belirlenmesi

24.   Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Amygdalus arabica Olivier'in Toplanması, Karakterizasyonu ve Muhafazası

25.   Badem Yetiştiriciliğinde Kullanılan Bazı Anaçların Bahçe Performanslarının Belirlenmesi

26.   Sulu ve Kuru Koşullarda Badem Yetiştiriciliğine Uygun Anaçların Belirlenmesi

27.   Gaziantep İlinde Tohumdan Yetişen Bademlerin (Amygdalus communis L.)  Toplanması, Muhafazası ve Değerlendirilmesi

28.   Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman İllerinde Bademde Zararlı Böcek Türleri, Önemli Türün Mücadelesine Yönelik Bazı Biyolojik Özellikleri ile Parazitoit ve Predatörlerinin Belirlenmesi (Doktora)

29.   Güneydoğu Anadolu Bölgesi Bağcılığının Geliştirilmesi-Gaziantep İlinde Bazı Önemli Üzüm Çeşitlerinin Çardak Terbiye Sisteminde Performanslarının Belirlenmesi

30.   Hatun Parmağı, Besni ve Horoz Karası üzüm çeşitlerinde klon seleksiyonu

31.   Güneydoğu Anadolu Bölgesi Asma Genetik Kaynakları

32.   Melezleme Islahı Yoluyla Yeni Geçci Üzüm Çeşitlerinin Elde Edilmesi

33.   Antepfıstığında Aflatoksin ve Okratoksin Oluşumuna, Ağaç Altı ve Fiziksel Kusurlu Meyvelerin Etkileri (Doktora Tezi)

34.   GAP Bölgesi Sulu ve Kuru Koşullarında Bazı Yerli ve Yabancı Zeytin Çeşitlerinin Performanslarının Belirlenmesi      

35.   Gaziantep, Kilis ve Hatay İlleri Yabani Zeytin (O. europaea L. subsp.oleaster ) Popülasyonlarından Seleksiyon Yoluyla Çeşit Geliştirilmesi

36.   Kilis Yağlık ve Nizip Yağlık Zeytin Çeşitlerinde Klon Seleksiyonu (II. Aşama)

37.   Doğrudan Tüketime Uygun Olmayan Ceviz Çeşitlerinin Reçel Yapımına Uygunluğunun Araştırılması

38.   Gaziantep. Kilis ve Osmaniye Tarım Topraklarının Bitki Besin Maddesi, Potansiyel Toksik Element Kapsamlarının Belirlenmesi. Veri Tabanının Oluşturulması ve Haritalanması

Dış Kaynaklı ARGE Projeler

39.   Türler Arası Melezleme İle Elde Edilen Prunus Melezlerinin Şeftali Anacı Olarak Değerlendirilmesi. Siirt Üniversitesi, TÜBİTAK

40.   Antepfıstığında (Pistacia Vera L.) Iliskili Haritalama Yöntemi ile Meyve Özellikleri İle Bağlantılı DNA Markörlerinin Geliştirilmesi. Çukurova Üniversitesi, TÜBİTAK

41.   Mersin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yöresinde Değişik Kökenli Bazı Badem Çeşitlerinin Adaptasyonu ve Meyve Özelliklerinin Saptanması  (Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü). Tarsus Orman Araştırma Enstitüsü

Dış Kaynaklı Eğitim/Yayım/Altyapı Projeleri

42.   Antepfıstığı Tomurcuğunu Mersin'de Yeniliyor Projesi. Mersin BŞ Belediyesi

43.   Ayvacık Belediyesi Antepfıstığı Geliştirme Projesi. Ayvacık Belediyesi

44.   Fıstık Gibi Öğreniyorum 2. TÜBİTAK 4004

45.   Modern Bağ Üretim Tesisi. GAP İdaresi

46.   Organik Antepfıstığında Aroma. İpekyolu Kalkınma Ajansı

Desteklenen Projeler (lideri farklı kurumda olanlar)

47.   Antepfıstığında Marköre Dayalı Seleksiyon ile Yeni Çeşitlerin Geliştirilmesi

48.   Sarı Ulak Zeytin Çeşidinde Klon Seleksiyonu

49.   Melezleme Islahı İle Tek Evcikli Antepfıstığı Popülasyonlarının Oluşturulması ve Cinsiyet Mekanizmasının Ortaya Çıkarılması

50.   Yerli ve Yabancı Ticari Ceviz Çeşitlerinin Farklı Ekolojilerdeki Performanslarının Belirlenmesi

51.   Bazı Asma Anaçlarının Dört Standart Ve Altı Yerli Üzüm Çeşidinde Verim, Gelişme Ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri

52.   Türkiye Bağcılığında Araştırma-Yayım- Çiftçi İlişkilerinin Belirlenmesi

Kurum İmkânları ile Yürütülen

53.   Antepfıstığında Sulu ve Kuru Koşullarda Aşılı ve Aşısız Tüplü Fidanların Verime Başlama Yılının Belirlenmesi

54.   Ceviz Şans Çöğürleri

55.   Bademde Azot Gübreleme Dozunun Belirlenmesi

Özel Sektörün Desteklediği

56.   Organomineral Gübrelerin Antepfıstığında Verim ve Kaliteye Etkisi