Enstitü Araştırma Komite toplantılarıyla devam eden, sonuçlanan ve yeni teklif projeler görüşüldü. Enstitümüzde yürütülen projelerin büyük bir kısmı Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmektedir. Bunun yanında TÜBİTAK, Kalkınma Ajansı, GAP İdaresi, Yerel Yönetimler tarafından desteklenen projelerimiz bulunmaktadır. Bakanlık, TÜBİTAK, Ajanslar, Yerel Yönetimler, Üniversiteler, enstitü imkânları ve diğer enstitülerle ortak toplam 56 adet proje yürütülmektedir. Bu projeler, 5'i Doktora, 15'i Yüksek Lisanslı olmak üzere 24 araştırmacı tarafından yürütülmektedir. Araştırmacıların ikisi Gıda Mühendisi olup diğerlerinin Ziraat Fakültesinin farklı bölümlerinden olması multidisipliner çalışmalara imkân vermektedir. Antepfıstığı gibi geç meyve veren ve periyodisite gösteren meyve türünde sonuç almak uzun sürse de araştırmacılarımız bu zorluğu göğüslemektedirler.
Enstitümüzde şu an devam eden proje isimleri aşağıdadır.
Antepfıstığında Çeşit Geliştirme:
1. Yerli ve Yabancı Bazı Antepfıstığı Çeşitlerinde Melezleme Yoluyla Çeşit Islahı
2. Bazı Antepfıstığı Çeşit ve Ümitvar Tiplerinin Performanslarının Belirlenmesi
3. Seleksiyon Yoluyla Antepfıstığında Yeni Çeşit Seçimi
4. Meyve Genetik Kaynakları
- Alt Proje 1 : Antepfıstığı Genetik Kaynakları
- Alt Proje 2 : Badem Genetik Kaynakları
- Alt Proje 3 : Ceviz Genetik Kaynakları
- Alt Proje 4 : Zeytin Genetik Kaynakları
5. Antepfıstığı Fidanlarının Mineral Besin İhtiyaçlarının Belirlenmesi
6. Ülkemizde Yetiştirilen Standart Antepfıstığı Çeşitleri ile Yeni Tescil Edilmiş Çeşitlerin Besin Kompozisyonu ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi
7. Antepfıstığında Anaç Cinsiyetinin Anaçlık Özellikler Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi
8. Melengicin (Pistacia terebinthus) Üzerine Aşılı Antepfıstığının Farklı Dikim İmkânlarının Araştırılması
9. Bazı Bitki Büyüme Düzenleyicilerinin Antepfıstığı Çöğürlerinin Erken Aşı Kalınlığına Gelmesi Üzerine Etkileri
10. Güneydoğu Anadolu Bölgesi İncirlerinde Çeşit Geliştirme-Gaziantep, Adıyaman ve Kilis İllerinde İncir Seleksiyonu
11. Mutasyon Islahı Yöntemi İle Yeni Antepfıstığı Çeşitlerinin Elde Edilmesi
12. Antepfıstığı İlaçlamasında Yardımcı Hava Akımlı Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Hidrolik Memelerin İlaç Dağılımı ve Sürüklenmesi ile Antepfıstığı Psillidi Mücadelesine Etkisi
13. Bazı Pistacia Türlerinin Melezlenmesi Yoluyla Antepfıstığı'nda Anaç Olabilecek Melez Kombinasyonların Belirlenmesi
14. ÜLKESEL PROJE "Antepfıstığı psillidi [Agonoscena pistaciae Burck. and Laut. Hemiptera: Aphalaridae)]'nin Entegre Mücadele Olanaklarının Araştırılması" Alt Proje 1. Antepfıstığı psillidi [Agonoscena pistaciae Burck. and Laut. Hemiptera: Aphalaridae)] nin Biyoekolojisi"
15. Antepfıstığı Psillidi [(Agonoscena pistaciae Burck. and Laut. Hemiptera: Aphalaridae)] Mücadelesinde Bazı İnsektisitlerin Biyolojik Etkinliklerinin Gözden Geçirilmesi ve Uygulama Zamanının Araştırılması
16. Antepfıstığı Dalgüvesi Kermania pistaciella Amsel'nın Tahmin Erken Uyarı Çalışmalarına Esas Bazı Biyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi ve Alternatif Mücadelesinin Geliştirilmesi (Doktora)
17. "Çatı proje: Ülkemizde Pistacia Türlerinin tanımlanması ve Yayılım Alanlarının Belirlenmesi
18. Sulu Koşullarda Bazı Antepfıstığı Anaçlarının Bahçe Performanslarının Belirlenmesi
19. Farklı Azot Seviyelerinin Antepfıstığı Üretiminde Verim ve Bazı Kalite Parametrelerine Etkilerinin Belirlenmesi
20. Yüzey ve Toprakaltı Damla Sulama Sistemiyle Uygulanan Farklı Sulama Düzeylerinin Antepfıstığı Verimi, Kalitesi ve Bitki Su Tüketimine Etkilerinin Belirlenmesi
21. Bademde Toprakaltı Damla Sulama Sistemi İle Farklı Sulama Düzeyleri Uygulanarak Sulama Programının Oluşturulması
22. Badem Anaç – Çeşit Geliştirme Projesi Alt Proje: Sulu Koşullarda Badem İçin Uygun Anaç ve Dikim Mesafelerinin Belirlenmesi
23. Yerli ve Yabancı Değişik Badem Çeşitlerinin GAP Bölgesindeki Performanslarının Belirlenmesi
24. Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Amygdalus arabica Olivier'in Toplanması, Karakterizasyonu ve Muhafazası
25. Badem Yetiştiriciliğinde Kullanılan Bazı Anaçların Bahçe Performanslarının Belirlenmesi
26. Sulu ve Kuru Koşullarda Badem Yetiştiriciliğine Uygun Anaçların Belirlenmesi
27. Gaziantep İlinde Tohumdan Yetişen Bademlerin (Amygdalus communis L.) Toplanması, Muhafazası ve Değerlendirilmesi
28. Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman İllerinde Bademde Zararlı Böcek Türleri, Önemli Türün Mücadelesine Yönelik Bazı Biyolojik Özellikleri ile Parazitoit ve Predatörlerinin Belirlenmesi (Doktora)
29. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Bağcılığının Geliştirilmesi-Gaziantep İlinde Bazı Önemli Üzüm Çeşitlerinin Çardak Terbiye Sisteminde Performanslarının Belirlenmesi
30. Hatun Parmağı, Besni ve Horoz Karası üzüm çeşitlerinde klon seleksiyonu
31. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Asma Genetik Kaynakları
32. Melezleme Islahı Yoluyla Yeni Geçci Üzüm Çeşitlerinin Elde Edilmesi
33. Antepfıstığında Aflatoksin ve Okratoksin Oluşumuna, Ağaç Altı ve Fiziksel Kusurlu Meyvelerin Etkileri (Doktora Tezi)
34. GAP Bölgesi Sulu ve Kuru Koşullarında Bazı Yerli ve Yabancı Zeytin Çeşitlerinin Performanslarının Belirlenmesi
35. Gaziantep, Kilis ve Hatay İlleri Yabani Zeytin (O. europaea L. subsp.oleaster ) Popülasyonlarından Seleksiyon Yoluyla Çeşit Geliştirilmesi
36. Kilis Yağlık ve Nizip Yağlık Zeytin Çeşitlerinde Klon Seleksiyonu (II. Aşama)
37. Doğrudan Tüketime Uygun Olmayan Ceviz Çeşitlerinin Reçel Yapımına Uygunluğunun Araştırılması
38. Gaziantep. Kilis ve Osmaniye Tarım Topraklarının Bitki Besin Maddesi, Potansiyel Toksik Element Kapsamlarının Belirlenmesi. Veri Tabanının Oluşturulması ve Haritalanması
Dış Kaynaklı ARGE Projeler
39. Türler Arası Melezleme İle Elde Edilen Prunus Melezlerinin Şeftali Anacı Olarak Değerlendirilmesi. Siirt Üniversitesi, TÜBİTAK
40. Antepfıstığında (Pistacia Vera L.) Iliskili Haritalama Yöntemi ile Meyve Özellikleri İle Bağlantılı DNA Markörlerinin Geliştirilmesi. Çukurova Üniversitesi, TÜBİTAK
41. Mersin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yöresinde Değişik Kökenli Bazı Badem Çeşitlerinin Adaptasyonu ve Meyve Özelliklerinin Saptanması (Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü). Tarsus Orman Araştırma Enstitüsü
Dış Kaynaklı Eğitim/Yayım/Altyapı Projeleri
42. Antepfıstığı Tomurcuğunu Mersin'de Yeniliyor Projesi. Mersin BŞ Belediyesi
43. Ayvacık Belediyesi Antepfıstığı Geliştirme Projesi. Ayvacık Belediyesi
44. Fıstık Gibi Öğreniyorum 2. TÜBİTAK 4004
45. Modern Bağ Üretim Tesisi. GAP İdaresi
46. Organik Antepfıstığında Aroma. İpekyolu Kalkınma Ajansı
Desteklenen Projeler (lideri farklı kurumda olanlar)
47. Antepfıstığında Marköre Dayalı Seleksiyon ile Yeni Çeşitlerin Geliştirilmesi
48. Sarı Ulak Zeytin Çeşidinde Klon Seleksiyonu
49. Melezleme Islahı İle Tek Evcikli Antepfıstığı Popülasyonlarının Oluşturulması ve Cinsiyet Mekanizmasının Ortaya Çıkarılması
50. Yerli ve Yabancı Ticari Ceviz Çeşitlerinin Farklı Ekolojilerdeki Performanslarının Belirlenmesi
51. Bazı Asma Anaçlarının Dört Standart Ve Altı Yerli Üzüm Çeşidinde Verim, Gelişme Ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri
52. Türkiye Bağcılığında Araştırma-Yayım- Çiftçi İlişkilerinin Belirlenmesi
Kurum İmkânları ile Yürütülen
53. Antepfıstığında Sulu ve Kuru Koşullarda Aşılı ve Aşısız Tüplü Fidanların Verime Başlama Yılının Belirlenmesi
54. Ceviz Şans Çöğürleri
55. Bademde Azot Gübreleme Dozunun Belirlenmesi
Özel Sektörün Desteklediği
56. Organomineral Gübrelerin Antepfıstığında Verim ve Kaliteye Etkisi