T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

‘GAP ile Fıstık Gibi’ Eğitim Yayım Projesi Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 13.06.2024

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen projemiz Gaziantep, Adıyaman, Kilis illeri ve İlçelerinde yürütülmektedir. Proje kapsamında 2023 yılında farklı etkinlikler gerçekleştirilmiştir.

 

Kapasite Geliştirme Faaliyetleri Kapsamında Antepfıstığı Konusunda Eğitimler Yapılması: Antepfıstığında zirai mücadele, damla sulama ve akıllı sulama planlaması, bitki besleme, budama, hasat ve depolama konularında çiftçi ve teknik personelin katılımıyla arazide uygulamalı ve salonda teorik olarak organize edilen; bazıları sertifikalı olmak üzere çeşitli eğitimler gerçekleştirilmektedir. Eğitimlere çeşitli yaş gruplarından katılım sağlanmaktadır.

 

Demonstrasyon Faaliyetleri; Doğru Tarım Uygulamaları:

Doğru Tarım Uygulamalarının Benimsetilmesi Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinde örnek Bahçelerde “Doğru Tarım Uygulamaları" ile aşılama, budama, gübreleme, suni tozlama, hastalık ve zararlılarla mücadele faaliyetleri gerçekleştirilmekte, çiftçilerin bilimsel veriler ışığında uygulamalarını yapmaları yaygınlaştırılmaktadır.

 

Demonstrasyon Faaliyetleri; (Sulama sistemi bulunan bahçelerde) fertigasyon sistemi kullanılması:

Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinde sulama yapılan örnek bahçelerde fertigasyon uygulamalarının faaliyete geçmesi, takibinin yapılması doğru gübreleme faaliyetleri konusunda uygulama bahçelerinde yapılan yanlışlar düzeltilip daha bilinçli gübreleme yapılmasına olanak sağlanmakta, uygulamada elde edilen sonuçları üretici ve teknik personelle paylaşılmaktadır.

Demonstrasyon Faaliyetleri; Ara ürün yetiştiriciliği: Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinde örnek bahçelerde arpa (%20) + Fiğ (%80) karışımı ekilerek ara ürün yetiştiriciliği ile verimlilik artışı, ek gelir elde etme ve toprak nemi muhafazası gibi uygulama sonuçları üretici ve teknik personelle paylaşılmaktadır.

Demonstrasyon Faaliyetleri; Tam otomasyonlu sulama ve fertigasyon sisteminin kurulması: Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesine tam otomasyonlu sulama ve fertigasyon sisteminin kurulması ve işleyişinin takibi ile, seralarda sulama ve gübreleme işlemleri uzaktan yapılarak işçilik masrafları azaltılmakta ve zaman daha verimli kullanılmaktadır. Tam otomasyon sulama sisteminin faydaları çiftçiler ve teknik personel ile paylaşılmaktadır.

Demonstrasyon faaliyetleri; Teraslama: Gaziantep ilinde meyilli araziye sahip örnek bahçede teraslama ile toprak-su muhafazası uygulamalarının faaliyete geçmesi ve takibinin yapılması kapsamında bahçelerin ekolojik, ekonomik, toplumsal ve kültürel koşulları göz önünde bulundurularak toprak erozyonunu durdurma ve arazi iyileştirme çalışması yapılmaktadır. Demonstrasyon faaliyetindeki iş ve işlemler için su muhafazası teknikleri kullanılarak uygulamalar yapılmış olup sonuçlar üretici ve teknik personelle paylaşılacaktır.