Enstitü Araştırma Komite toplantılarıyla devam eden, sonuçlanan ve yeni teklif projeler görüşüldü. Enstitümüzde yürütülen projelerin büyük bir kısmı Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmektedir. Bunun yanında TÜBİTAK, Kalkınma Ajansı, GAP İdaresi, Yerel Yönetimler tarafından desteklenen projelerimiz bulunmaktadır. Bakanlık, TÜBİTAK, Ajanslar, Yerel Yönetimler, Üniversiteler, enstitü imkânları ve diğer enstitülerle ortak toplam 46 adet proje yürütülmektedir. Bu projeler, 5'i Doktora, 14'ü Yüksek Lisanslı olmak üzere 20 araştırmacı tarafından yürütülmektedir. Araştırmacıların ikisi Gıda Mühendisi olup diğerlerinin Ziraat Fakültesinin farklı bölümlerinden olması multidisipliner çalışmalara imkân vermektedir. Antepfıstığı gibi geç meyve veren ve periyodisite gösteren meyve türünde sonuç almak uzun sürse de araştırmacılarımız bu zorluğu göğüslemektedirler.
Enstitümüzde şu an devam eden proje isimleri aşağıdadır.
1. Yerli ve Yabancı Bazı Antepfıstığı Çeşitlerinde Melezleme Yoluyla Çeşit Islahı
2. Bazı Antepfıstığı Çeşit ve Ümitvar Tiplerinin Performanslarının Belirlenmesi
3. Seleksiyon Yoluyla Antepfıstığında Yeni Çeşit Seçimi
4. Meyve Genetik Kaynakları
5. Meyve Genetik Kaynakları Alt Proje 1 : Antepfıstığı Genetik Kaynakları
6. Meyve Genetik Kaynakları Alt Proje 2 : Badem Genetik Kaynakları
7. Meyve Genetik Kaynakları Alt Proje 3 : Ceviz Genetik Kaynakları
8. Meyve Genetik Kaynakları Alt Proje 4 : Zeytin Genetik Kaynakları
9. Ülkemizde Yetiştirilen Standart Antepfıstığı Çeşitleri ile Yeni Tescil Edilmiş Çeşitlerin Besin Kompozisyonu ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi
10. Antepfıstığında Anaç Cinsiyetinin Anaçlık Özellikler Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi
11. Melengicin (Pistacia terebinthus) Üzerine Aşılı Antepfıstığının Farklı Dikim İmkânlarının Araştırılması
12. Bazı Bitki Büyüme Düzenleyicilerinin Antepfıstığı Çöğürlerinin Erken Aşı Kalınlığına Gelmesi Üzerine Etkileri
13. Güneydoğu Anadolu Bölgesi İncirlerinde Çeşit Geliştirme-Gaziantep, Adıyaman ve Kilis İllerinde İncir Seleksiyonu II
14. Mutasyon Islahı Yöntemi İle Yeni Antepfıstığı Çeşitlerinin Elde Edilmesi
15. Farklı Badem Çeşitlerinin Hasat Zamanlarının ve Hasat Sonrası Bazı Fiziko- Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi, Adi Depoda Muhafazası
16. Bazı Pistacia Türlerinin Melezlenmesi Yoluyla Antepfıstığı'nda Anaç Olabilecek Melez Kombinasyonların Belirlenmesi
17. ÜLKESEL PROJE "Antepfıstığı psillidi [Agonoscena pistaciae Burck. and Laut. Hemiptera: Aphalaridae)]'nin Entegre Mücadele Olanaklarının Araştırılması" Alt Proje 1. Antepfıstığı psillidi [Agonoscena pistaciae Burck. and Laut. Hemiptera: Aphalaridae)] nin Biyoekolojisi"
18. Antepfıstığı Psillidi [(Agonoscena pistaciae Burck. and Laut. Hemiptera: Aphalaridae)] Mücadelesinde Bazı İnsektisitlerin Biyolojik Etkinliklerinin Gözden Geçirilmesi ve Uygulama Zamanının Araştırılması
19. Antepfıstığı Arazi Gen Bankasında Bulunan Genotiplerin Fenolojik ve Morfolojik Özelliklerinin Belirlenmesi (Doktora)
20. Sulu Koşullarda Bazı Antepfıstığı Anaçlarının Bahçe Performanslarının Belirlenmesi
21. Farklı Azot Seviyelerinin Antepfıstığı Üretiminde Verim ve Bazı Kalite Parametrelerine Etkilerinin Belirlenmesi
22. Yüzey ve Toprakaltı Damla Sulama Sistemiyle Uygulanan Farklı Sulama Düzeylerinin Antepfıstığı Verimi, Kalitesi ve Bitki Su Tüketimine Etkilerinin Belirlenmesi
23. Bademde Toprakaltı Damla Sulama Sistemi İle Farklı Sulama Düzeyleri Uygulanarak Sulama Programının Oluşturulması
24. Yerli ve Yabancı Değişik Badem Çeşitlerinin GAP Bölgesindeki Performanslarının Belirlenmesi
25. Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Amygdalus arabica Olivier'in Toplanması, Karakterizasyonu ve Muhafazası
26. Badem Yetiştiriciliğinde Kullanılan Bazı Anaçların Bahçe Performanslarının Belirlenmesi
27. Hatun Parmağı, Besni ve Horoz Karası üzüm çeşitlerinde klon seleksiyonu
28. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Asma Genetik Kaynakları
29. Melezleme Islahı Yoluyla Yeni Geçci Üzüm Çeşitlerinin Elde Edilmesi
30. Antepfıstığında Aflatoksin ve Okratoksin Oluşumuna, Ağaç Altı ve Fiziksel Kusurlu Meyvelerin Etkileri (Doktora)
31. GAP Bölgesi Sulu ve Kuru Koşullarında Bazı Yerli ve Yabancı Zeytin Çeşitlerinin Performanslarının Belirlenmesi
32. Gaziantep, Kilis ve Hatay İlleri Yabani Zeytin (O. europaea L. subsp.oleaster ) Popülasyonlarından Seleksiyon Yoluyla Çeşit Geliştirilmesi
33. Kilis Yağlık ve Nizip Yağlık Zeytin Çeşitlerinde Klon Seleksiyonu (II. Aşama)
34. Siirt Çeşidinde Klon Seleksiyonu I. Aşama
35. Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve Siirt illerinde Bulunan P. khinjuk Stocks (Buttum) Genotiplerinin Seleksiyonu ve Bunların Bazı Anaçlık Özelliklerinin Belirlenmesi (Doktora)
36. Gelişme Dönemlerine Göre Farklı Sulama Düzeyleri ile Sulanan Antepfıstığının Sulama Programının Oluşturulması (Doktora)
37. Antepfıstığının Taze Olarak Depolanabilme Olanaklarının Araştırılması (Doktora)
Dış Kaynaklı ARGE Projeler
38. Türler Arası Melezleme İle Elde Edilen Prunus Melezlerinin Şeftali Anacı Olarak Değerlendirilmesi. Siirt Üniversitesi, TÜBİTAK
39. Antepfıstığında (Pistacia Vera L.) Iliskili Haritalama Yöntemi ile Meyve Özellikleri İle Bağlantılı DNA Markörlerinin Geliştirilmesi. Çukurova Üniversitesi, TÜBİTAK
Dış Kaynaklı Eğitim/Yayım/Altyapı Projeleri
40. Antepfıstığı ve Bademde Yeni Gıda Ürünlerinin Geliştirilmesi İpekyolu Kalkınma Ajansı
41. Çardakla Gelen Üzüm Bereketi Yayım Projesi Tarımsal Yayım ve Koordinasyon Daire Başkanlığı
Desteklenen Projeler (lideri farklı kurumda olanlar)
42. Antepfıstığında Marköre Dayalı Seleksiyon ile Yeni Çeşitlerin Geliştirilmesi
43. Sarı Ulak Zeytin Çeşidinde Klon Seleksiyonu
44. Melezleme Islahı İle Tek Evcikli Antepfıstığı Popülasyonlarının Oluşturulması ve Cinsiyet Mekanizmasının Ortaya Çıkarılması
45. Yeni Geliştirilen Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Farklı Ekolojilerde Performansının Belirlenmesi
Özel Sektörün Desteklediği
46. Bazı bitki besleme ürünlerinin (Balancer ve Harvest) antepfıstığı ağaçlarında gelişim, periyodisite ve meyve kalitesine etkilerinin belirlenmesi.